1960-luvun asunnon purkutyöt yllättivät: uusia suunnitelmia remonttiin

1960-luvun asunnon purkutyöt yllättivät: uusia suunnitelmia remonttiin

Sisutussuunnittelija Aino Rajasuon remontti 1960-luvulla rakennetussa rivitaloasunnossa etenee. Purkutyöt toivat eteen yllätyksiä, joten suunnitelmissa pitikin ottaa käyttöön ”plan b”.


Alkuperäisessä kunnossa olevan rivitalokodin purkutyöt yllättivät jopa kokeneet remonttimiehet. Rakenteista löytyi jännittäviä ratkaisuja. Suurin yllätys löytyi parketin alta. Kun puupalkkiparketti purettiin, sen alla oli eristeenä vain hiekkaa. Kun kyseessä on toisen kerroksen asunto, tuntui 50 vuotta sitten tehty eristysratkaisu erikoiselta.

Onneksi hiekka oli kuivaa eikä se aiheuttanut hajuhaittoja. Niinpä oli helppoa tehdä päätös jättää hiekka paikoilleen. ”Jos se on toiminut näin pitkään, niin toimiihan se jatkossakin.” Lattia päätettiin rakentaa niin, että hiekan päälle laitetaan kovapuulevy ja ponttilastulevykate. Sen päälle voidaan sitten asentaa suunnitelmien mukaisesti vinyylikorkkilattia. ”Vanhaa remontoidessa on hyvä ottaa muistaa, että kakkossuunnitelma pitää aina olla. Rakennustavat ovat aikaisemmin olleet kovasti erilaiset kuin ne nyt ovat. Niinpä yllätyksiä tulee varmasti vastaan.”

 

Seinä säilyy, sisäikkuna tuomaan valoa

Rakenteellinen yllätys tuli vastaan myös, kun rakennesuunnittelija tutki Espoon arkistoissa talon papereita. Sieltä kävi ilmi, että asunnossa on sellaisia kantavia puupalkkeja, joita ei voinut purkaa. Rakennesuunnittelijan käyttäminen onkin suurimmissa remonteissa välttämätöntä. Seiniä ei voida purkaa ennen kuin on tarkasti selvitetty, mitä voidaan kaataa ja mitä ei.

Kantavien puupalkkien vuoksi alkuperäisten suunnitelmien mukaista muutosta, eli eteisen ja ruokailutilan välisen seinän purkua, ei voitu tehdä eikä tilaa voitu avata. ”Siirryimme suunnitelmaan b. Saamme kodikkuutta ja huonemaista fiilistä sisäikkunan avulla. Uskon, että se toimii hyvin.” Asunnon alkuperäisratkaisussa on jo käytössä sisäikkunat, joten uusi suunnitelma sopii erinomaisesti myös asunnon tyyliin.

Keittiön kalusteet päätettiin myös purkaa. Vaikka ne olivat pirteän väriset, aika oli ollut niiden suhteen armoton. Pelkällä maalilla ja pintakunnostuksella ei olisi enää selvitty. Lisäksi 50 vuotta vanhat keittiönkalusteet olivat nykystandardien mukaan auttamattoman epäkäytännölliset ja matalat. ”Vaikka keittiö näytti kuvissa hyväkuntoiselta ja kivalta, se oli kyllä niin huonossa kunnossa, että sitä ei voitu enää ajatella edes kesämökkikäyttöön. Toki keittiöremonttien yhteydessä kannattaa aina miettiä, voisiko hyväkuntoisen alkuperäisen keittiön kierrättää. Ikävä kyllä tässä kohteessa se ei onnistunut.”

 

Järkevää remontointia

Ainon alkuperäisiä remonttisuunnitelmia piti muuttaa myös ”järkevyyden nimissä”. Näin toimittiin esimerkiksi kylpyhuoneessa. Kylpyhuone oli remontoitu putkiremontin yhteydessä vuonna 2011, joten sitä ei kannattanut purkaa. Alkuperäinen ajatus oli tehdä hieman tylsännäköisten laattojen päälle päällelaatoitus. Tällaiseen työhön tarvitaan aina taloyhtiön hallituksen lupa. Kun isännöitsijä kertoi, että hallitus ei tällaista lupaa tulisi antamaan, päätettiin kylpyhuoneeseen laittaa uudet kalusteet ja modernisoida suihkuseinät.

”Vanhaa remontoidessa kannattaa toimia järkevästi. Näin uutta ja hyväkuntoista laatoitusta ei kannata purkaa. Se olisi vaikuttanut ratkaisevasti sekä budjettiin että aikatauluun. Toimimme nyt niin, että käsittelemme laatoituksen saumat sieniratkaisulla, jonka avulla saumat muuttuvat valkoisiksi. Tällä konstilla häivytämme hieman tylsän laattakoon. Tämäkin on oikein hyvä ja nopea ratkaisu, jota kannattaa kokeilla.”

Toinen remontin kannalta järkiratkaisu piti tehdä asunnon eteisessä. Sinne oli tarkoitus laittaa laattaa, mutta suunnitelmaa muutettiin, sillä tiedossa olisi ollut kallis asbestityö. ”Niinpä jätämme muovimaton ja vedämme hartsipinnoitteen sen päälle. Se on myös toimiva ratkaisu.”

Samanlaisen pinnoitteen saa myös kaunis portaikko. ”Portaisiin tulee musta hartsipinnoite. Saamme asunnon kruunun näin upeasti esiin.”

Ainon uuden kodin remontin edistymistä seurataan Värisilmän sivuilla. Seuraavassa jutussa kerrotaan, miten asunnon pintatyöt lähtivät käyntiin. Tutustu myös Ainon alkuperäisiin remonttisuunnitelmiin.


Kun tarvitset remontissa sisustusapua

Ota yhteyttä Värisilmän Tunnetila-sisustuspalveluun ja saat avuksesi henkilökohtaisen sisustusneuvojan. Hän auttaa sinua löytämään mieleisesi sävyt ja pintamateriaalit. Palvelu on maksuton. Tehdään haaveistasi totta!

Tutustu Tunnetila-sisustuspalveluun