5 vinkkiä: Näin valitset talon ulkomaalin sävyn

5 vinkkiä: Näin valitset talon ulkomaalin sävyn

Talon maalaus on sen kokoinen urakka, että sen soisi menevän kerralla nappiin. Näillä asiantuntijan vinkeillä löydät sopivimman sävyn julkisivuun!

Viileää harmaata ja lämpimämpää hiekan sävyä, vai peräti mustaa? Tummempaa vai vaaleampaa? Entä kiiltoaste? Värin valinta talon julkisivuun voi olla melkoinen mietintä. Tikkurilan värisuunnittelija Irina Hanhisalo antoi viisi vinkkiä, joilla onnistut sävyvalinnassa.

Etenkin aukealla paikalla kannattaa miettiä julkisivun värivalinnassa sitä, haluaako talon sulautuvan maisemaan vai erottuvan siitä mahdollisimman hyvin.

1. Haluatko talon korostuvan maisemasta vai sulautuvan siihen?

Jos talon värin mietinnässä voi lähteä nollasta, ilman kaavamääräyksiä, ensimmäisenä tulee pohdittavaksi, haluatko rakennuksen sulautuvan ympäröivään maisemaan vai erottuvan siitä mahdollisimman selvästi? Nyrkkisääntö on, että vaaleat ja kirkkaat sävyt nostavat rakennuksen esiin maisemasta, tummat ja murretut sävyt taas sulauttavat sen maastoon. Maisemasta erottumista kannattaa miettiä erityisesti silloin, jos rakennus on avaran alueen, kuten järven tai peltoaukean, reunalla: kuinka selvästi haluat talon näkyvän järven vastarannalle?

2. Miltä rakennus näyttää kauempaa?

Kun pohdit talon värityksen suuria linjoja, katso kokonaisuutta kauempaa. Mikä on kaukaisin piste tiellä, josta rakennuksen näkee? Miten maiseman muut sävyt vaikuttavat: onko taustalla havu- vai lehtimetsää, kalliota vai muita rakennuksia?

Koemaalaus saisi mielellään olla neliömetrin kokoinen, jotta sävyn hahmottaa kunnolla.

3. Tee koemaalaukset perusteellisesti

Kun väri on päätetty, siirrytään sävyn mietintään ja silloin koemaalaukset astuvat kuvaan. Ja koemaalaus ei tarkoita 10 pientä värinäytelappua tai maaliläikkää vierekkäin seinässä. Jotta sävyn oikeasti pystyy havainnoimaan, maalatun pinnan pitäisi olla neliömetrin kokoinen. Testialueet kannattaa maalata sekä talon aurinkoiselle että varjoisalle seinustalle. Tee testimaalaukset ajoissa, jotta ehdit arvioida niitä eri tilanteissa: eri vuorokaudenaikoina, pilvipoudalla ja paisteessa, läheltä ja kaukaa.

Isolla pinnalla sävy näyttää yleensä kirkkaammalta ja vaaleammalta kuin värimallissa.

4. Valitse murretumpaa ja tummempaa

Usein tuntuu, että sävy näyttää seinässä aivan eriltä kuin se oli pienessä mallilapussa – ja näin se onkin. Isolla pinnalla sävyt nimittäin tyypillisesti vaikuttavat vaaleammilta kuin värimallissa. Jos on kuvitellut valitsevansa keskiharmaan testimaalaukseen, voikin joutua lopullisena valintana ottamaan asteen tummemman sävyn.

Samoin isolla pinnalla värin määrä kertautuu. Se, mikä värikartassa saattaa näyttää tunkkaiselta ja pölyiseltä, onkin luultavasti luonnon taustaa vasten kauniin rauhallinen sävy. Ja se mikä on värikartassa heleä, onkin luonnossa kirkuvan värikäs.

Kun pohdit talon väriä, huomioi myös eri valaistusolosuhteet ja vuodenajat: mikä sävy sopii sekä kesäiseen että talviseen maisemaan.

5. Hyväksy, että sävyt vaihtelevat olosuhteiden mukaan

Monella on toiveissa neutraali väri, esimerkiksi harmaa, joka ei taita viileään eikä lämpimään. Sen suhteen kannattaa kuitenkin luovuttaa: sävyt elävät aina ympäristön ja valaistuksen mukaan. Kun on tehnyt riittävästi koemaalauksia ja ehtinyt tuijotella niitä eri olosuhteissa, pääsee näkemään eri vivahteet ja huomioimaan ne lopullisessa sävyvalinnassa.

Kaikissa maalien valintaan ja maalaamiseen liittyvissä asioissa saat apua Värisilmän Maaliasiantuntijalta