Vinkit terassin öljyämiseen – muista myös laiturit ja ulkokalusteet

Vinkit terassin öljyämiseen – muista myös laiturit ja ulkokalusteet

Puiset ulkokalusteet, laiturit ja terassit joutuvat koville auringonpaisteessa, sateessa ja lämpötilan vaihteluissa. Varsinkin terassit ja laiturit ovat myös alttiita jatkuvalle kulutukselle. Puiset ulkokalusteet ja terassit pysyvät edustavan näköisinä pitkään, kun niitä muistaa huoltaa ja öljytä.

Näillä vinkeillä varmistat, että puiset ulkokalusteet, terassit ja laiturit pysyvät pitkään kauniina.

 

1. Tarkista terassin ja ulkokalusteiden kunto vuosittain

Terassin ja ulkokalusteiden kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja tutkia, miltä puun pinta näyttää. Jos puu on kuiva, kulunut ja imee itseensä vettä, on aika huoltaa ja öljytä terassi.

Terassin öljyämiseen sopii erinomaisesti Virtasen Uusi Terassiöljy, jonka teho perustuu tarkoin valittuihin luonnonöljyihin sekä tehokkaaseen UV-suojaan.

Ne antavat terassille useamman vuoden suojauksen auringon ja veden vaikutuksia vastaan.
Virtasen Uusi Terassiöljy sopii kaikille puuterasseille, uusille tai aiemmin puunsuoja-aineilla käsitellyille.

2. Puhdista oikein

Kun puupinnat kaipaavat uutta maalia tai öljyä, muista puhdistaa, pestä ja tarvittaessa hioa pinnat ennen käsittelyä. Puhdas pinta imee itseensä paremmin öljyä ja antaa näin pitkäaikaisemman suojan. Myös maali levittyy puhtaalle pinnalle kauniisti.

Terassin pesuun voit käyttää esimerkiksi BioComb Terassipesua. Etenkin silloin, jos tarkoituksena on vaihtaa kokonaan sävyä.

Jos huomaat puun pinnalla tummia läikkiä, saattavat ne olla hometta tai sientä. Puupinnat kannattaakin aina pohjustaa homeentappajalla, esimerkiksi Virtasen Homeentappajalla. Pohjustus suojaa uutta maalia tehokkaasti uusilta homekasvustoilta.

Muista antaa puun kuivua kunnolla ennen öljyämistä.

3. Ulkokalusteiden ja terassin öljyäminen

Kun pinnat on puhdistettu ja annettu kuivaa, voi öljyämisen aloittaa. Sekoita tuote aina hyvin ennen aloittamista ja valitse tuotteelle sopiva työväline.

Öljyä levitetään ohuin kerroksin siveltimellä tai maalaustyynyllä.  Öljyä levitetään niin monta kerrosta kuin puu imee itseensä. Imeytymätön öljy pyyhitään pois.

Etene öljyämisen kanssa järjestelmällisesti yksi pinta kerrallaan. Terassia käsiteltäessä öljyä levitetään yksi lauta kerrallaan puunsyiden mukaisesti.

4. Hävitä maalit ja öljyt oikein

Kun urakka on valmis ja kunnialla hoidettu, saat nauttia kauniista terassista ja ulkokalusteita. Muista hävittää tyhjät maali- ja öljypurkit oikein.

5. Säilytä huolella

Säilytä puiset ulkokalusteet kuivassa, ilmavassa ja viileässä paikassa. Kalusteet voi myös suojata hengittävällä peitteellä. Hengittämättömän peitteen alle kertyy herkästi kosteutta, joka voi muuttua homeeksi.

Artikkeli julkaistu alun perin 20.4.2018