Apua sävyn valintaan Sävylä-värisuunnittelupalvelusta

Apua sävyn valintaan Sävylä-värisuunnittelupalvelusta

Jutta Aaltio ja Isma Valkama ostivat Helsingin Käpylästä 1920-luvulla rakennetun pitsihuvilan, joka tarvitsee perusteellista remonttia. Saadakseen neuvoja talon ulkopinnan maalaamiseen pariskunta kävi Värisilmän Sävylä-värisuunnittelijan pakeilla.

Sävylä-suunnittelija Virve Nyman Kirkkonummen Värisilmästä tutkii valokuvaa Jutta Aaltion ja Isma Valkaman tumman roosan sävyisestä pitsihuvilasta. He ovat ladanneet sen etukäteen Virven nähtäväksi Värisilmän verkkosivuilla olevan Sävylä-palvelun kautta.

Kun Sävylä-suunnittelija alkaa kysellä pariskunnalta talosta, ymmärtää, että talon ulkomaalin valinta ei ole ihan yksinkertainen juttu. Ihan ensimmäiseksi Virve tiedustelee, millaisessa ympäristössä talo sijaitsee.

–Naapurusto on oleellinen asia värityksessä, koska sävyn on istuttava ympäröiviin taloihin, ja mielellään niin, etteivät kaikki ole samansävyisiä. Jos talo taas sijaitsee mäntymetsän laidalla, talon halutaan sulautuvan luontoon, Virve opastaa.

Varaa aika maaliasiantuntijalle

 

apua_savyn_valintaan1

Valitse sävy ulkona

Pariskunta vertailee Värisilmän Suvi-ulkomaalikartan sävyjä kapeista puupaloista. Näistäkö se sävy pitäisi osata päättää? Mistä tietää, miltä väri näyttää isommalla pinnalla?

–Väri pitäisikin valita aina ulkona. Kesällä meillä on Värisilmän pihassa ulkomaalikartan sävyt isoina pintoina nähtävissä luonnonvalossa. Jos sisätiloissa pähkäilee kahden eri sävyn välillä, nyrkkisääntö on, että valitsee aina sen voimakkaamman ja murretumman, Virve juttelee.

Talovärin pitäisi näyttää hyvältä eri vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina. Siksi suositellaankin, että tehdään ensin koemaalaus pienelle alueelle. Sävylä-palveluun sisältyy asiakkaan toivomusten mukainen ja asiantuntijan ehdottama sävy koemaalipurkkeineen.

– Kun saatte koepurkit käsiinne, maalatkaa nurkkaväri ja seinäväri vierekkäin. Niitä on hyvä tarkastella eri vuorokaudenaikoina, auringon paisteella ja pilvisellä säällä, ennen lopullista sävyn valintaa.

Myös värissä olevalla pigmentillä on merkitystä. Virve ottaa esimerkiksi Suvi-värikartan sävyn Ikiaika, jossa on luonnonpigmentti.

–Luonnonpigmentti on hyvin valonkestävä. Eri värit kestävät eri tavoin auringonvaloa. Juuri tästä syystä on olemassa erillinen ulkomaalikartta. Suvi-värikarttaan on valittu sekä perinteisiä että moderneja sävyjä, joissa väri kestää mahdollisimman pitkään. Jos ulkomaalin valitsee sisävärikartasta, pigmentti voi muuttua vuosien myötä, eikä väri enää välttämättä miellytäkään.

apua_savun_valintaan3

–Suvi-ulkomaalikartan sävyt sisältävät luonnonpigmenttiä, joka kestää hyvin auringonvaloa haalistumatta, Kirkkonummen Värisilmän Virve Nyman opastaa.


Varaa aika Värisilmä-myymälään Maaliasiantuntijalle, kun haluat vinkkejä maalityypin tai oikean värisävyn valintaan. Palvelu on maksuton.
Varaa aika Maaliasiantuntijalle

 


Huomioi yksityiskohtien sävyt

Talon seinäpinnan sävy ei ole ainoa asia, joka Jutan ja Isman pitäisi päättää. Sen lisäksi on mietittävä katon, sokkelin, vuorilautojen, ikkunoiden ja ovien sävyt sekä muut mahdolliset yksityiskohdat, sillä talo on aina kokonaisuus. Virve ehdottaa Jutan ja Isman talon ikkunanpuitteisiin ja räystäslautoihin valkoista. Mutta ei mitä tahansa sävyttämätöntä perusvalkoista, vaan valkoinen sävy tulisi sovittaa seinämaalin sävyyn.

–Esimerkiksi tumman roosan kanssa valkoisen maalin pitää taittua harmaaseen ja vihreään, Virve ehdottaa, ja pariskunta nyökkäilee vieressä.

Pitsihuvilan ikkunat on uusittu 1980-luvulla lukuun ottamatta kuistin ikkunoita. Niistä on syytä raaputtaa vanha maali pois ja kitata kolot. Koska talon ulkomaalaus on jo itsessään kova urakka, Virve suosittelee ottamaan vanhojen puitteiden kunnostuksen ihan omaksi kesäprojektiksi.

– Laittakaa pellavaöljykitin sekaan valkopippuria, niin talitintit eivät syö sitä, Virve vinkkaa.

Myös talon tumma katto pitää uusia, samoin rännit. Katto on isoista peltilevyistä tehty saumapeltikatto, johon tarvitaan peltiseppää.

Öljymaalia vai vesiohenteista?

Kun mieleinen sävy on valittu, on tiedettävä, millaisella maalilla talo on aiemmin maalattu. Koska Jutan ja Isman talo on peräisin 1920-luvulta, on todennäköistä, että maali on pellavaöljymaalia. Sitä Virve suosittelee nytkin valittavaksi.

–Ennen maalausurakkaa on tutkittava, mitä kaikkea seinäpinnalla on. Asiakkaat voivat tuoda laudanpätkän liikkeeseen. Siitä pystymme näkemään maalikalvon kunnon. Lisäksi näemme, onko siinä jotain kasvustoa ja onko se maalattu öljy- vai vesiliukoisella maalilla, Virve kertoo.

Virven mukaan öljymaalin päälle voidaan valita myös vesiohenteinen maali, koska se joustaa. Sen sijaa vesiohenteisen maalin päälle ei voida maalata öljymaalilla, koska se ei jousta. Virve silmäilee vielä pitsihuvilan kuvaa ja toteaa, että vanha maali on syytä raaputtaa ainakin osittain uuden maalin alta.

–Pohjatöissä ei kannata fuskata, ja ne ovatkin kieltämättä maalausurakan työläin vaihe.

Sävylä auttaa myös maalin menekin laskemisessa. Siihen tarvitaan talon mitat ja tieto siitä, maalataanko talo yhteen vai kahteen kertaan.

–Jos pinnasta ei tarvitse kaapia ihan kaikkea pois, yksi maalauskerta tässä talossa riittää. Ulkomaalissa pyritään aina vähäisiin maalikerroksiin, koska näin pinta hengittää paremmin, Virve toteaa.

Jutta ja Isma saivat Sävylä-suunnittelijalta paljon pohdittavaa. Koska heillä on edessä kova urakka, heitä lohduttaa tieto siitä, että kerralla huolella maalatun talon huoltomaalausväli on kymmenisen vuotta, vesiohenteisen maalin jopa 15–20 vuotta.