Arkiv Engblad -mallisto on kunnianosoitus Engblad & Co:n upealle tapettiperinteelle

Arkiv Engblad -mallisto on kunnianosoitus Engblad & Co:n upealle tapettiperinteelle

Nykyaikaiset, hienostuneet kuosit ovat olleet tapettitehtaan tunnusmerkkejä yli 170 vuoden ajan. Malliston 14 kuosia on tarkoin valittu ja päivitetty, minkä ansiosta ne tuntuvat yhtä luontevilta nykyään kuin aikoinaan.

Tapetit heijastavat nykyistä tyylipuhdasta sisustustyyliä. Niiden avulla syntyy rento ja kutsuva tunnelma, joka hurmaa heti sisään astuessa. Ne luovat kodin, johon haluaa aina palata.

Acanthus-kuosin pohjana on käytetty Kåbergs Tapetfabrik -tehtaan puupiirrosta, joka on peräisin 1850-luvulta. 1960-luvun lopussa mallia alettiin tuottaa suuremmassa mittakaavassa. Kaunis, koukeroinen akanttikasvi on paljon käytetty ja rakastettu kuva-aihe. Värivaihtoehdoissa löytyy muun muassa syvä tummanpunainen ja ylellinen kulta.

Raidat eivät koskaan mene pois muodista, eikä niistä saa ikinä tarpeekseen. Salongsrand-kuosi löytyi Annebergin tehtaalta. Nyt sitä on uudistettu yhä useampiin tiloihin ja ympäristöihin sopivaksi. Salongsrand toimii sekä yksin että muihin malleihin yhdistettynä. Trendikäs harmaa näyttää hyvältä esimerkiksi nykyaikaisessa funkkishuvilassa ja viihtyisä vihreä toivottaa tervetulleeksi eteisessä. Valkoiseen Acanthus-kuosiin yhdistettynä syntyy elegantti vaikutelma.

Vuonna 1927 moderni kuosi on yhtä ajankohtainen vielä tänäänkin

Kalmar-kuosi uudistettiin mallistoon ja siinä säilytettiin ajan patina, jonka se oli saanut lojuttuaan arkistossa vuodesta 1927 saakka. Ihastuttavat silmukat ja kultapainatus okrankeltaisella pohjalla ovat rakkautta ensisilmäyksellä. Tapetin alkuperä ei ole täysin varmaa, mutta koska kuosi henkii Kalmar Nya Tapetfabrik -tehtaan tyyliä, sen nimeksi on valittu Kalmar. Mallissa on neljä värimaailmaa, jotka tuovat täydellisesti esiin kuosin laajat käyttömahdollisuudet ja ajattomuuden. Urbaania teollisuustyyliä, talonpoikaiskulttuuria tai yksinkertaista eleganssia – vaikutelma syntyy kokonaisuudesta.

Huomiota herättävä Sigill-malli löytyi laatikosta Norrköpings Tapetfabrik -tehtaalla. Kuosi kiinnitti katseen satojen kauniiden kangaspalojen joukosta. Pieni hanhensilmäkuvio ja kultainen leima ovat peräisin 1800-luvun alusta. Kuosin uudistuksessa siitä poistettiin leima-aihe. Näin saatiin aikaan moderni ja ajaton tapettimalli. Lisäksi tulivat uudet värivaihtoehdot: savenharmaa-sininen, beige-vaaleanpunainen, limetinvihreä, harmaa ja klassinen valko-beige.  Sigill sopii erilaisiin väriyhdistelmiin ja käytettäväksi yhdessä Acanthus-, Gårda- ja Kalmar-kuosien kanssa. Tapettia voi käyttää hyvin monenlaisissa tiloissa, ja se sopii mainiosti rintapaneelin yläpuolelle. Mahdollisuudet ovat loputtomat!


Algar on yhtä aikaa koruton ja soljuva – se suorastaan kasvaa seinällä

Taiteellisen Alger-kuosin takana on Göteborgs Tapetfabrik ja suunnittelija Karin Ageman. Ageman oli monipuolinen taiteilija, joka esiintyi monissa yhteyksissä sekä Ruotsissa että ulkomailla. Alkuperäinen kuosi on peräisin 1940-luvulta ja sen nimi on Motto: Alger. Motto tarkoittaa sitä, mistä nykyään puhutaan teemana. Teema luo eri mallien välille eräänlaisen sukulaissuhteen. Alger-kuosi on esimerkiksi sukua Näckros-mallille.

Näckros – Yksikään kukka ei muistuta toista

Täältä kaikki alkoi. Saimme innoitus koko mallistoon on tullut Göteborgs Tapetfabrik -tehtaan Näckros-kuosista, joka on peräisin 1950-luvulta. Upea Näckros-malli viehättää sekä värillään että kuviollaan. Tanskalainen arkkitehti ja suunnittelija Bent Karlby teki siveltimenvedot, joiden ansiosta kukat ja vesi näyttävät yhtä eläviltä. Bent Karlby teki usein yhteistyötä Göteborgs Tapetfabrik -tehtaan kanssa 1950-luvulla. Lisäksi hän suunnitteli valaisimia ja tekstiilejä. Hänen suositut mallinsa tunnistaa rakkaudesta koristeellisuuteen, modernismiin ja luonto- ja kasviaiheisiin kuvioihin. Näckros ja Alger sopivat erityisen hyvin samaan kotiin. Rohkea tummansininen tai hempeä vaaleansininen Näckros on hyvä yhdistelmä vaikka turkoosin Alger-kuosin kanssa.

Lotura sopii monenlaisiin huoneisiin – keittiöihin, avoimiin tiloihin, eteisiin ja lastenhuoneisiin

Kestävä tapettimalli, jonka yksinkertainen kuvio sopii monenlaisiin koteihin ja kaikille seinille. Malli sai nimensä Ivar ”Lotura” Johnssonilta, joka työskenteli Engblads Tapetfabrik -tehtaalla, jossa kuosi luotiin vuonna 1957. Aikakaudelle tyypillinen viivapiirros ja seripainatus luovat kuvion hienopiirteiset ja selkeät linjat. Yhteys 1950-lukuun on säilytetty hienostuneiden pastellien ja pirteän sitruunankeltaisen sävyn kautta. Pehmeiden ja yksinkertaisten muotojen ansiosta kuosi vaikuttaa lähes yksiväriseltä. Loturan kanssa yhteensopivia malleja ovat Gårda, Ljungqvist Blad ja Stilleben.

Oli ehkä 1940- tai 50-luku, varmuutta asiasta ei ole. Selvää kuitenkin on, että Gårda-malliin on helppo ihastua! Käsin maalatulla, naivistisella kuosilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Liimapainotekniikalla toteutettu tapetti on peräisin Ljungqvists Tapetfabrik -tehtaalta ja sen alkuperäisversiossa on saksalaisen Atelier Willy Hermannin leima. Gårda viihtyy hyvin Lotura-mallin ja pastellisten Sigill-vaihtoehtojen seurassa. Valitse värikäs, harmaasävyinen tai valkopohjainen kuosi, ne sopivat erityisen hyvin eteiseen, keittiöön, työhuoneeseen, lukunurkkaukseen ja lastenhuoneeseen.

Norrköping-kuosi houkuttelee koskettamaan. Alkuperäinen malli on peräisin 1960-luvulta ja sen loi saksalainen Atelier Willy Hermann, joka teki usein yhteistyötä Norrköpingin tehtaan kanssa. Hypistelimme mielenkiintoista kuosia moneen kertaan. Ihastuttava, hieman kulunut  pinta on säilytetty tapetin uudessa versiossa. Norrköping-kuosin vinoneliöt tuntuvat vielä nykyäänkin juuri oikeilta. Indigonsininen väritys tuo mieleen farkkukankaan ja vaalea vaihtoehto luo hienostunutta tyyliä suureen olohuoneeseen. Se on itsestään selvä vaihtoehto myös niille, jotka pitävät valoisasta ja vaaleasta sisustuksesta. Mustavalkoinen malli vie takaisin 1960-luvulle, Beatlesin ja rock n’ rollin kulta-aikaan. Sama kuosi – monta erilaista vaikutelmaa!

Archi Tech -kuosi kuului Anneberg-tehtaan Eco Tech -mallistoon. Se oli ensimmäinen ruotsalainen tapettimallisto, joka painettiin non-woven- eli easy up -materiaalille. Uusi tekniikka teki tapetoimisesta helppoa. Siinä liisteri levitetään seinään, jolloin tapetin saumat eivät mene päällekkäin vaan suoraan yhteen. Nykyään itsestään selvältä vaikuttava tekniikka oli aikanaan vallankumouksellinen. Ilmeeltään graafinen mallisto vetosi arkkitehteihin ja sisustussuunnittelijoihin. Tapetin voi sovittaa monin tavoin asentamalla sen eri suuntiin. Mies uusien ideoiden takana oli suunnittelija Björn Nilsson. Mallistossa Archi Tech -kuosista on kolme värivaihtoehtoa, jotka sointuvat suosittuun Eco Crayon -mallistoon. Raitoja voi edelleen vaihdella ja asentaa sekä vaaka- että pystysuuntaisesti.

Kun Kvarter-kuosi esiteltiin Boråstapeterin Eco-tapettien Eco Design -mallistossa vuonna 2004, sitä kuvattiin rennon loisteliaaksi, nykyaikaiseksi ja rohkeaksi. Kuosin geometrinen, yksinkertainen kuvio muistuttaa asemakaavaa. Yhtä aikaa sekä ajattomaan että ajankohtaiseen kuosiin on helppo ihastua. Se jää helposti mieleen, vaikka et täysin edes ymmärtäisi miksi. Kvarter näyttää hyvältä yksinään, mutta sopii myös hienosti yhteen Eco Crayon -malliston harmaan sävyjen kanssa.

 

Upea Clematis on Boråstapeterin Eco-tapettien syväpainatus vuodelta 2006. Kuosi kuului tuolloin trendikkääseen Bloom-mallistoon, joka oli erityisesti suunniteltu tehosteseiniin. Nyt suuret kukkakuviot saavat uusia, jännittäviä väriyhdistelmiä, eikä niitä ole enää tarkoitettu yksittäisille seinälle. Voit täyttää kokonaisia huoneita näillä upeilla kukkapainatuksilla. Clematis-kuosi kiemurtelee rauhallisesti ja elegantisti pehmeänsävyisellä pohjalla, joka on kuin tehty makuuhuoneeseen tai olohuoneeseen. Eri väriyhdistelmät tuovat esiin huoneen luonteen.

Katso videolta suunnittelijan ajatuksia mallistosta: