Askarruttaako ulkomaalaus?
Vääriä kysymyksiä ei ole!

Askarruttaako ulkomaalaus?
Vääriä kysymyksiä ei ole!

Lue Värisilmän Maalitohtorin vastaukset maalausaiheisiin kysymyksiin.

Suunnitteletko talon, mökin, aidan, aitan, katon tai sokkelin ulkomaalausta? Ulkomaalaus herättää kysymyksiä. Voiko talon pestä ja käykö siihen painepesuri? Kuinka vanha maali on vielä käypää? Kannattaako paikkamaalaus? Milloin pohjatyöt voi sivuuttaa? Saako maalityyppejä sekoittaa keskenään? Lue Värisilmän Maalitohtorin suositukset – ja tervetuloa maalikaupoille!

Pitääkö vanha maali aina poistaa ensin?

Jos maalipinta on ehjä, ei vanhaa maalia tarvitse poistaa. Pohjatöistä ei silti kokonaan pääse, lika ja home on pestävä pois, vaikka maalipinta olisikin OK, sillä maali ei tartu kunnolla likaiseen pintaan, valistaa Värisilmän Maalitohtori. Epätasainen ja irtoileva maalipinta on sen sijaan aina poistettava ennen huoltomaalausta. Jos vähänkin epäröit, millaisella käsittelyllä sinun kannattaa ulkomaalaus tehdä, varaa aika Maalitohtorille. Maalitohtorin palvelua saat Värisilmästä ilman ostovelvoitetta.

Voiko lahonnutta puupintaa maalata?

Lahonneita puunosia ei pidä maalata. Jos puukko uppoaa helposti puuhun, se on vaihdettava. Välttämättä huonon näköinen pinta ei ole laho, vaan päällä on hometta ja likaa. Molemmat irtoavat homeenpesuaineella. Esimerkiksi BioComb Puhdas julkisivu on laajavaikutteinen mikrobikasvuston (home, levä, sammal, jäkälä, sieni) tuho- ja suoja-aine, joka tuhoaa kasvuston ja antaa maalatuille pinnoille suojan useaksi vuodeksi.

Kannattaako talon huoltopesu?

Maalitohtorin mukaan talon huoltomaalausväli varmasti pitenee, jos talon julkisivuja pestään useammin. Jos vanha maalipinta on likainen tai siinä on homekasvustoa, mutta maalipinta on muuten ehjä, huoltopesu voi hyvinkin riittää, ellet halua uutta sävyä taloosi.

Voiko talon pestä painepesurilla?

Painepesuria kannattaa käyttää maltilla, sillä vesi saattaa tunkeutua ulkoverhouksen läpi, jos vettä ponnistetaan seinälle kovalla paineella. Huomioi muutenkin pestessä, että vettä ei pääse rakenteisiin, josta se ei pääse kuivumaan. Hae juuri sinun talollesi sopivat pesuohjeet ja -aineet erikoisliikkeestä, suosittelee Maalitohtori.

Voiko akrylaattimaalin päälle sivellä öljymaalia?

Jos kohde on aikaisemmin maalattu akrylaattimaalilla, tulee huoltomaalaus tehdä vanhan maalin päälle saman tyyppisellä maalilla. Eli akrylaattia akrylaatille, vinkkaa Maalitohtori. Sen sijaan öljymaalin päälle voidaan huoltomaalata joko öljymaalilla tai akrylaattimaalilla.  

Kuinka tunnistan aiemman maalityypin?

Katso video Värisilmän Maalitohtorista kohdekäynnillä.

Montako maalikerrosta taloon tulee tehdä? Mitä eroa on peittävällä ja kuultavalla maalilla?

Maalauskertojen määrään ei Maalitohtorin mukaan ole yhtä oikeaa vastausta.

Siihen vaikuttavat useat tekijät: onko kyseessä ensimaalaus vai huoltomaalaus, vaihdetaanko sävyä ja kuinka peittävää maalia käytetään? Kun teet huoltomaalauksen Panu+:lla tai muulla hyvin peittävällä maalilla, yksikin kerta usein riittää. Lautaverhoiltu omakotitalo käsitellään useimmiten peittävällä maalilla. Kyseessä on myös makuasia, vaikka maaleilla on toki erilaiset tekniset ominaisuudet, huomauttaa Maalitohtori. Peittävän maalin huoltomaalausväli on kuultavaa pidempi. Kuultava maali jättää puun pinnan luonnolliset kuviot näkyviin, kuultavaa maalia suosivat etenkin massiivihirsitalojen omistajat.

 

Voiko talon ulkoseinän paikkamaalata?

Tee se itse -kaverit ovat harrastaneet kolhiintuneiden autopeltien paikkamaalausta iät ajat monenlaisella menestyksellä. Ulkoseiniin sitä ei suositella, vaikka tuntuisikin, että vanha maalipinta on osittain ihan ok. Paikkamaalauksen rajat on vaikea häivyttää ja seinä näyttää huolitellun sijaan kirjavalta. Maalitohtori suosittelee koko pinnan huoltomaalausta.

Löysin varastosta vanhan ulkomaalin, voiko sillä maalata?

Edellisistä maalausurakoista jääneiden maalien kohdalla Maalitohtori suosittelee aistinvaraista testausta. Jos maali haisee pilaantuneelle, se ei ole enää käyttökelpoista. Eihän maali ole päässyt jäätymään? Tarkista maalin koostumus sekoittamalla. Kuivasta maalista ei saa enää käypää. Tee koesively ennen varsinaista urakkaa.

Mikä on paras maalaussää?

Maalitohtorin mukaan ihanteellinen sää ulkomaalaukselle on pilvipoutainen päivä keskikesällä. Kalenteria ei kannata turhan tarkkaan tuijotella, sillä periaatteessa ulkomaalauskelit kestävät toukokuusta aina syyskuulle saakka. Maalattavan pinnan on oltava kuiva.

Lisää kysymyksiä?

Teknisten kysymysten lisäksi, sinua kiinnostaa varmasti myös sävyn valinta. Siihen kannattaa paneutua erikseen. Värisilmä on alan ammattimyymälä, jossa on maaliasiantuntija aina paikalla antamassa neuvoja onnistuneeseen lopputulokseen.