Boråstapeterin 110-vuotisjuhlamallisto Jubileum

Boråstapeterin 110-vuotisjuhlamallisto Jubileum

Kesäisiä kukkia, ajattomia raitoja ja vivahteita muista kulttuureista. Boråstapeterin juhlamallisto Jubileum toi tuotantoon paperitehtaan 110-vuotisen historian rakastetuimmat kuosit.

Mallistossa on tapettitehtaan arkiston 15 suosituinta kuosia tämän päivän värisävyihin päivitettyinä.

Mallistosta löytyy niin ikiaikaista raitaa, vuosisadan vaihteen kansallisromantiikkaa, jugendin rytmisiä kuvioita, 50-luvun värikästä tulevaisuudenuskoa, massatuotannon oodia, vintage-trendin helmiä ja viime vuosien monivivahteisia kukkakuoseja. Jokaisella kuosilla on tarinansa, joka selittää sen aikanaan saavuttaman kansansuosion. Monet rakastetut klassikkokuosit ovat Jubileum-malliston myötä päässeet takaisin tuotantoon pitkän tauon jälkeen.

Luonto edellä

Boråstapeterin suunnittelijoiden suurimpia innoittajia on aina ollut pohjoinen luonto ja valo. Näistä kummunneet raita- ja kukkakuosit ovat aikoinaan saavuttaneet suuren kansansuosion, mutta ne ovat ajattomuudessaan yhä lumoavia. Ei ihme, että tapettitehtaan kuosit löytävät tiensä myös suomalaisiin koteihin vuosi toisensa jälkeen. Boråstapeterin tapetit valmistetaan perinteisiä painotekniikoita ja uusia valmistusmenetelmiä yhdistäen ruotsalaisen Boråsin kaupungin lähistöllä. Tapeteissa käytetty paperi tulee ympäristöystävällisyyttä vaalivasta paperitehtaasta, ja käytettyjä raaka-aineita korvaamaan istutetaan jatkuvasti uusia puita.

Leikkisä Jordgubben

Abba hallitsi olohuoneita leveälahkeisissa housuissa ja Muppet-nuket riehuivat ruudussa. Tapetit muuntuivat samaa tahtia John Travoltan svingiliikkeiden kanssa pyöreistä ja lämpimistä muodoista, vihreän ja oranssin väreistä stroboskooppimuotoihin ja kokeiluihin voimakkaan punaisella ja mustalla värillä. Mansikoita oli vähän joka puolella. Emme saaneet kylliksemme kukista ja marjoista – ikuisista muistutuksista lapsuuden kesistä, jolloin elämä oli kirjaimellisesti leikkiä.
Jubileum_Jordgubben_varisilma

Romanttinen Lilja

Industrialismin kukoistusaikana viime vuosisadalla osa taitelijoista päätti asettua vastustamaan sitä. Murskatakseen mekaniikan he alkoivat maalata kuvioita, jotka ylittivät kaikki senaikaiset tyylisäännöt ja traditiot. Taiteilijat maalasivat tapetteja, joissa oli kauniisti kiemurtelevia kasveja ja monet ryhtyivät romantikoiksi. Nykyään heidän edustamaansa taidesuuntausta kutsutaan jugendiksi tai ranskan kielellä art nouveau -taiteeksi.
Jubileum_Lilja_varisilma

 

Ruotsalainen klassikko: Carl

Raidallinen tapetti on saanut nimensä Carl Larssonin mukaan. Täysin ruotsalaisena kuvio jopa muutti maasta Yhdysvaltojen itärannikolle. Siellä kuviolle annettiin uusi nimi, ja siitä tuli synonyymi Uusi Englanti -tyylille. Sen takia yhdistämme tunnistettavat raidat useammin Martha’s Vineyard -saareen kuin Ruotsin länsirannikkoon. Näitä raitoja oli miltei kaikissa ruotsalaisissa kodeissa jo 1700-luvulla. Silti ne saapuivat pohjoismaisille leveysasteille Intian Madrasissa sijaitsevien kutomoiden kautta. Se on syy siihen, miksi puhutaan madrass-raitakuviosta.
Jubileum_Carl_varisilma

 

Onnea tuottava Josefina

Neliapila kukkii ällistyttävän tiheästi tässä tapetissa. Onnea tuottava kasvi on todellisuudessa niin harvinainen, että yhtä neliapilaa kohden on 10 000 kolmilehtistä apilaa. Neliapila esiintyy kristillisen mytologian lisäksi intialaisessa ja arabialaisessa mystiikassa. Kun yksinkertaiset painotekniikat mahdollistivat suurten tapettimäärien valmistuksen 1900-luvun alussa, tapettiyritykset levittivät kasvin joka puolelle ruotsalaista talonpoikaisyhteiskuntaa. Kuvio eli toisen kukoistuskautensa 1970-luvulla.
Jubileum_Josefina_varisilma


Kun sisustaminen herättää kysymyksiä

Ota yhteyttä Värisilmän Tunnetila-sisustuspalveluun ja saat avuksesi henkilökohtaisen sisustusneuvojan. Hänen avulla löydät mieleiset tapetit tai vaikka koko kodin pintamateriaalit ja muutat ideasi toimivaksi kokonaisuudeksi. Palvelu on maksuton.