Ystävällisempiä valintoja
ympäristöllemme

Ystävällisempiä valintoja
ympäristöllemme

Kun suunnittelet remonttia, voit tehdä monia valintoja, jotka pienentävät remonttisi ympäristöjalanjälkeä. Värisilmästä löydät tuotteita puhdistusaineista pintamateriaaleihin, jolla voit tehdä remontistasi ympäristöystävällisemmän, laadusta piiruakaan tinkimättä.

Lattiat | Suomalainen Timberwise edelläkävijä ympäristöystävällisissä lattioissa

Lattiat ovat yksi kodin suurimmista pinnoista. Jos ne on tehty huonoista materiaaleista, esimerkiksi niiden tuottamat kemikaalipäästöt voivat olla merkittävät.

Loimaalainen parketinvalmistaja Timberwise on ensimmäinen parketinvalmistaja maailmassa, joka on kokonaan luopunut formaldehydipitoisten liimojen käytöstä kaikissa tuotteissaan. Yritys on myös ainoa parketinvalmistaja Suomessa, jonka tuotteilla on Suomen Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus eli yrityksen lattiat eivät tuota huoneilmaan esimerkiksi haitallisia ja ärsyttäviä kemikaali- ja hajustepäästöjä.

Timberwise käyttää tuotteissaan ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat peräisin PEFC- tai FSC-sertifioiduista metsistä. Eksoottisia tai uhanalaisia puulajeja Timberwise ei käytä ollenkaan. Timberwisen laadukkaat lattiat täyttävät kaikki asianmukaiset EU-direktiivit sekä maailman vaativimmat päästö- ja liimasaumaluokat.

”Tuotteemme testataan japanilaisilla testimetodeilla, jotka ovat tiukimmat maailmassa. Aasiassa ilmansaasteet ovat niin suuri ongelma, että sisäilman puhtauteen kiinnitetään siellä erityisen paljon huomiota”, kertoo Timberwisen brändijohtaja Laura Lankinen.

Tapetit | Myös tapetteja voi valmistaa ympäristöystävällisesti

Ruotsalainen tapettivalmistaja Boråstapeter ottaa ympäristöseikat monin tavoin tuotantoprosessissaan huomioon.

Kilpailjoista poiketen Boråstapeterin, Cole & Sonin ja Engblad & Co:n kuitutapeteissa ei käytetä pinnoitteena PVC:tä. Tapettien valmistuksessa huomioidaan muutenkin ympäristö monin tavoin. Tapeteissa käytetään ainoastaan vesipohjaisia värejä ja liimoja, ja täyteaineina käytetään luonnollisia materiaaleja, kuten kalsiumkarbonaattia. Tehdas käyttää ainoastaan FSC-sertifioitua puuta ja tehtaan jätteistä tehdään polttolaitoksessa sähköä. Paperimassan valmistukseen kaadettujen puiden tilalle istutetaan vastaava määrä uusia.

Kuitutapettien lisäksi Boråstapeterilla on tarjolla myös perinteisten, hengittävien paperitapettien mallisto.

Laatat | Ragnon tuotteilla ympäristösertifikaattipisteitä

Italialainen tunnettu laattavalmistaja Marazzi Group tähtää siihen, että he voivat osaltaan auttaa rakentajia saamaan rakennuksille ympäristöystävällisyydestä kertovan LEED-sertifikaatin (Leadership in Energy and Environmental Design). Värisilmällä on Marazzi Groupin valmistamiin Ragnon laattoihin yksinmyyntioikeus Suomessa.

Ragnon laatat täyttävät LEED-pisteiden saamisen kriteerit monin tavoin. Laattavalmistaja vaatii muun muassa materiaalitoimittajiltaan ympäristöraportit, jotka sisältävät mm. arvioinnit louhosten ympäristövaikutuksista. Useissa tuotemallistoissa hyödynnetään myös kierrätettyjä materiaaleja.

Ragnon laatoissa on kiinnitetty huomiota materiaalien turvallisuuteen. Ne ovat mineraalipohjaisia tuotteita, jotka eivät sisällä orgaanisia päällysteitä ja saumausaineita, eivätkä ne tuota haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC, Volatile Organic Compounds). Ragnon laatat eivät myöskään sisällä kemikaaleja, jotka sisältyvät Euroopan Unionin REACH-säännöksiin.

Maalit | Luonnonmateriaaleihin pohjautuvat maalit ovat ekompi valinta

Luonnonöljyihin perustuvaa Virtasen maalia seiniin, ekologista Vintron kalkkimaalia vaikkapa huonekalujen tuunaukseen.

Virtasen Maalitehdas valmistaa Paraisilla hengittäviä ja turvallisia maaleja, jotka on kehitetty saariston vaativiin olosuhteisiin. Pellavaöljyvernissaan ja kolmeen muuhun uusiutuvaan luonnonöljyyn perustuvan 4 Öljyn Maalin huippuominaisuudet tulevat sen raaka-aineista. Yhdestä öljystä esimerkiksi maali saa esimerkiksi erinomaisen tarttuvuutensa: Höylätyllekin pinnalle voi maalata suoraan Virtasen maalilla, hiomista tai erillistä pohjamaalia ei tarvita.

Toinen luonnonöljy tunkeutuu syvälle puun sisään ja suojaa sitä laholta, mutta päästää samalla kosteuden ulos. Öljyt yhdessä toimivat niin, että Virtasen maalia ei tarvitse maalata montaa kerrosta: Pari reilua kerrosta riittää antamaan pitkäaikaisen, jopa 15 – 20 vuoden suojan. Muista öljymaaleista poiketen 4 Öljyn Maali ei kuivuessaan halkeile eikä mene ryppyyn. ”Maalia on valmistettu Paraisilla vuodesta 1963 ilman, että perusreseptiin on tarvinnut tehdä muutoksia”, kertoo Virtasen maalitehtaan toimitusjohtaja Kimmo Suomi. Virtasen maalit eivät sisällä alkydi-, akrylaatti- tai muita muovisideaineita.

Vintro-kalkkimaalit

Kalkkimaalit ovat nousseet sisustajien ja tuunaajien suureen suosioon: Ne antavat kauniin pinnan, ovat helppoja käsitellä ja lisäksi ne ovat myrkyttömiä ja turvallisia käyttää esimerkiksi lasten leluissa ja huonekaluissa. Värisilmän valikoimiin kuuluva Vintro-kalkkimaali on yksi Suomen suosituimmista kalkkimaaleista. Ne ovat lähes hajuttomia ja niissä on erittäin vähän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC, volatile organic compounds)