Habitare ja syksyn tuoteuutuuksia

Habitare ja syksyn tuoteuutuuksia

Kirjoittanut: Helena Karihtala

Kaluste- ja sisustusteollisuus esittelevät tuotteitaan vuosittain eri messuilla ympäri maailmaa. Messuilla on helppo havaita kulloinkin pinnalla olevat trendit ja tyylisuuntaukset. Suomalaiselle kuluttajalle helpoimmin tavoitettavissa ovat helmikuiset Tukholman kalustemessut ja syyskuisin Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Habitare. Paitsi kuluttajille, myös alan ammattilaisille, messut ovat työväline pysyä ajanhermoilla, päivittää omaa tietämystään ja verkostoitua. Usein uusien tuotteiden lanseeraukset ajoittuvat messujen yhteyteen.  Näin tehtiin myös L-Kalusteelle suunnittelemani Loiste- kylpyhuonekalustemallistolle, joka lanseerattiin tämän vuoden Habitaressa.

Kotimaiset Habitare-messut ovat luonnollisesti paljon pienemmässä mittakaavassa kuin kansainväliset messut, mutta kuluttajan kannalta hyvänä puolena on se että lähes kaikki messuilla esitellyt tuotteet ovat valmiita tuotantoon, tai ovat jo tuotannossa ja saatavilla Suomessa. Koska valitettavasti vieläkin kansainväliset trendit ja virtaukset alkavat näkyä Suomessa viiveillä ei tämän vuoden Habitaressa ollut juurikaan nähtävissä samoja trendivirtauksia kuin elokuussa Milanossa järjestetyillä Euroopan suurimmilla sisustus- ja kalustealan messuilla.

Milanossa onkin vuosittain nähtävillä mitä on vasta tulossa, kun taas Tukholmassa ja Habitaressa nähdään mitä uutta on juuri nyt saatavilla markkinoilla. Milanossa oli vahvasti esillä värien huikea kirjo pastelleista kirkkaan keltaiseen, tummiin vihreän ja voimakkaan murretun sinivihreän sävyihin. Kalusteiden muotokielessä näkyi 60- ja 70-lukujen vaikutteet ja materiaaleissa puun vahva rooli ja luonnonkivet; hiekka-, kalkkikivi sekä marmori. Sametti- ja villakankaat sekä nahka. Säilytyskalusteissa leikiteltiin monimuotoisella, kollaasimaisesti ryhmitellyllä suljetulla ja avoimella tilalla.

habitare1

habitare2

habitare3

habitare4

Toki on niin, että sisustuksen väri- ja materiaalitrendit vaihtuvat nopeammin, kun taas hitaammin vaihtuvia pohjavirtauksia näkee kulloinkin suosiossa olevissa tyyleissä ja muodoissa. Lisäksi trendeissä on myös maantieteellisiä painotuksia kuten se, että suuntaus kierrätys- ja ekologisiin materiaaleihin näkyy Pohjois-Euroopassa ja Skandinaviassa, mutta ei juurikaan Etelä-Euroopassa.

Tässä muutama oma suosikkini tämän vuoden messuilta:

habitare5