Historiallista henkeä rennolla otteella

Historiallista henkeä rennolla otteella

Talon henkeä kunnioittava, mutta kotoisa eikä museomainen. Näillä periaatteilla kokkolalaiset Katja ja Tommi Lahtonen remontoivat 1700-luvun lopulla rakennettua kotiaan.

Värikkään ja persoonallisen kodin remonttivalinnat on mietitty huolella kokonaisuutta ajatellen

Katja ja Tommi Lahtonen ovat asuneet Kokkolan Vanhassa kaupungissa, Neristannissa, sijaitsevassa omakotitalossaan yhdessä seitsemän vuotta. Uusioperheen käytössä on päärakennuksen 135 neliötä, jotka sisältävät neljä makuuhuonetta, keittiön, olohuoneen ja kylpyhuoneen. Lisäksi kiinteistöön kuuluu sisäpihalla sijaitseva kivinen piharakennus, jossa on yläkerrassa äänitysstudio ja alakerrassa muun muassa kodinhoitohuone, pesutilat ja sauna sekä lyhytaikaisessa majoituskäytössä oleva pieni yksiö.

Kotiin on tehty erilaisia remontteja jo aiemmin, esimerkiksi makuuhuoneet on remontoitu jo kahteen kertaan. Nyt kunnostusvuorossa ovat keittiö ja olohuone. Innokkaat sisustajat haluavat asua värikkäässä ja persoonallisessa kodissa, joka on remontoitu rakennusten ajanhenkeä mukaillen.

”Emme halua asua museossa, joten kodissamme on sulassa sovussa uutta ja vanhaa. Perusasiat, kuten tapetit, valitsemme kuitenkin niin, että ne noudattavat talon henkeä. Pitkänmallisessa talossa, jossa näkymä avautuu huoneesta toiseen, on mietittävä tarkkaan myös kokonaisuutta. Huoneet eivät voi olla riitasoinnussa keskenään”, pariskunta miettii.

Arvokkaan rento olohuone

Vanhan talon olohuone – tai toiselta nimeltään sali – on suuri huone. Remontissa halutaan säilyttää huoneen arvokkuus, mutta saada tilasta aikaisempaa rennompi.

Historiaa huokuvasta huoneesta ei kuitenkaan haluta antaa antiikkista fiilistä. ”Olohuoneessa on musta lattia ja se maalataan uudestaan mustaksi. Huoneeseen on tulossa kultaan vivahtava Anno-malliston Ellen-tapetti. Kun kulta yhdistetään mustaan, saadaan aikaan arvokkaannäköinen ja kuitenkin rento huone”.

Anno-malliston ELLEN 4541 kuitutapetti. Osta verkkokaupasta!

Yli 200 vuotta sitten rakennetun talon remontoinnissa on omat niksinsä. Talo on suojeltu ja se rajoittaa mm. julkisivun muuttamista. ”Talon seiniä ei ole tehty vatupassilla eikä niitä oiota. Olemme päättäneet, että se mikä on kelvannut yli 200 vuotta, saa kelvata edelleen. Toki tämä tarkoittaa esimerkiksi tapetoitaessa haasteita erityisesti nurkkien kanssa”.

Huoneiden kattolistat ovat yli 10 senttiä leveitä eikä vastaavaa listaa ole tarjolla. ”Listat ovat myös todella hyvin kiinni, ja jos niitä irrotettaisiin, niin seinät tai katto saattaisivat vaurioitua. Tämä taas tarkoittaa, että tapettia leikatessa on oltava tarkkana, jotta leikkaa jokaisen palan oikeaan mittaan”.

Kodikkaassa keittiössä hillitysti väriä

Vanhan talon keittiö on haastava tapetoitava. Keittiöön on tehty 1950-luvun tyyliset kaapit. Lisäksi keittiössä on portaiden alla ruokakomero, joten huoneessa riittää erilaisia kulmia, jotka vaikeuttavat tapetointia.

”Keittiön tapetin valinta oli vaikeaa. Mietimme asiaa kauan. Halusimme väriä, mutta hillitymmin kuin muissa huoneissa. Monet tapettimallit tuntuivat silti liian niukoilta. Lopullinen valinta oli Nyborg 4514 Anno-mallistosta. Sinä on hyvä säännöllinen, mutta sopivan kevyt kuviointi”. Nyborg-tapetin esikuva on 1800-luvun sapluunatapetti. ”Vanhojen tapettien mukaan tehdyt mallit istuvat tällaiseen vanhaan taloon. Niistä aistii tunnelmaan sopivaa vanhaa tyyliä”.

Anno-malliston NYBORG 4514

Anno-malliston NYBORG 4514 kuitutapetti. Osta verkkokaupasta!

Keittiön ja olohuoneen puulattiat maalataan sävyillä, jotka keskustelevat sopuisasti yhteen tapetin muotokielen kanssa. Lahtoset kehuvat Kokkolan Sandqvist Värisilmä-myymälän ammattitaitoa.

”Esimerkiksi lattiamaaleja valittaessa tarvitaan ammattitaitoa. Pitää tuntea maalit ja tietää mikä sopii mihinkin kohteeseen. Sitä ei saa selville vain lukemalla purkin kylkeä. Sandqvistilla asioidessamme olemme saaneet hyviä käytännön neuvoja vanhan talon remontoimiseen. Tapetit löytyivät Värisilmän verkkokaupasta.

Vinkit vanhan talon tapetointiin

  • Tarttukaa toimeen. Kannattaa tehdä, eikä pelätä. Tapetointi ei ole lopullista.
  • Käyttäkää rohkeasti värejä ja kokeilkaa.
  • Kun valitsette tapettia, katsokaa sitä myös kauempaa. Saatte mittasuhteista paremmin selvää.
  • Tapettien kuvioiden koolla on merkitystä, isot kuviot sopivat suuriin huoneisiin, pieniä huoneita ne pienentävät entisestään.
  • Vanhojen tapettimallien mukaan suunnitellut tapettimallit ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat mainiosti esimerkiksi lastenhuoneisiin. Ovat ajattomia, joten sopivat vielä nuorisollekin.
  • Jos tapetoitte ensimmäistä kertaa, on kuitutapetti helppo ja mukava valinta. Sen saa suoraan seinälle.
  • Piirrä kynällä luotisuora viiva seinälle sentin päähän kulloinkin kiinnitettävästä tapettivuoasta. Viivan avulla näet eteneekö tapetti pystysuorassa koko tapetoinnin ajan.
  • Jos joudut tapetoimaan vanhan tapetin päälle, kannattaa vanha tapetti aukaista mattopuukolla kulmista ja paikoista, joihin on kertynyt ryppyjä.
  • Jos tuntuu, että tapetti ei asetu seinälle heti, älä kiirehdi. Tapettiliisteri/liima ei kuivu hetkessä. Aikaa tapetin asetteluun on kyllä riittävästi.
  • Jos maalaat katto- tai lattialistat tai ikkunoiden ja ovien kehykset, kannattaa maalaustyöt tehdä ennen tapetointia.

 


Kun tarvitset sisustusapua

Ota yhteyttä Värisilmän Tunnetila-sisustuspalveluun ja saat avuksesi henkilökohtaisen sisustusneuvojan. Hän auttaa sinua löytämään mieleisesi sävyt ja pintamateriaalit. Palvelu on maksuton. Tehdään haaveistasi totta!

Tutustu Tunnetila-sisustuspalveluun