Kannelmäen helmi – Aina löytyy plan B kun tarvitaan

Kannelmäen helmi – Aina löytyy plan B kun tarvitaan

Seuraamme helsinkiläisen, 60-luvulla rakennetun alkuperäiskuntoisen rivitaloasunnon remonttia. Kannelmäessä sijaitsevan kaksikerroksisen asunnon alakerran suunnitelmat jouduttiin yllätyslöydön vuoksi pyöräyttämään uudelleen. Ja hyvä niin!

Oletko kuullut remontista, jossa ei tullut mitään mutkia matkaan? Emme mekään. Myös Kannelmäessä on matkan varrella tehty muutoksia suunnitelmiin.

”Kun keittiön takana olevaa kylmiötä alettiin purkaa, seinästä löytyi betonipalkki, joka teki alkuperäiset ajatukset keittiön ja kodinhoitohuoneen asetteluista ja säilytystiloista mahdottomaksi toteuttaa”, kohteen Tunnetila-suunnittelija Salla Savolainen Värisilmä Vantaa Tammistosta kertoo.

Palkin vuoksi Salla suunnitteli koko alakerran tilaratkaisut käytännössä uusiksi. ”Tämän ikäisten asuntojen kohdalla tulee viimeistään purkutöiden yhteydessä melkein aina yllätyksiä, kun asioita on piilotettu rakenteisiin ja dokumentteja ei ole. On ihan normaalia tehdä suunnitelmat moneen kertaan”, toteaa hän tyynesti.

Käytännöllisyyden ehdoilla

Salla avasi suunnitelman uudelleen piirtämällä asunnon ulkoseinät paikalleen ja alkoi ideoimaan, miten saisi kaikki tarvittavat tilat niiden sisälle eri järjestykseen. Esimerkiksi keittiö koki virtuaalisen muodonmuutoksen I-mallista U-malliseksi. ”Lopputulos olikin parempi kuin mitä alun perin olin ajatellut”, hän toteaa tyytyväisenä.

Uusi keittiösuunnitelma U-mallisena.

Vanha I-mallinen keittiö ennen remonttia.

Asunnon asukkaille, Elinalle ja Eerolle, kodin tilojen toimivuus oli prioriteetti, joten sen ehdoilla mentiin. He pitivät kunnollista kodinhoitohuonetta ehdottoman tärkeänä, samoin erillistä WC:tä. Lopulta tilojen uudelleenjärjestely meni suhtkoht kivuttomasti.

”Siirsimme WC:n taaemmaksi, niin sille saatiin hiukan enemmän lisätilaa, samoin kuin keittiölle ja kodinhoitohuoneelle”, Salla kertoo. ”Aiemmin vessa olisi ollut komeron kokoinen ja sinne ei olisi mahtunut kunnon kalusteita. Nyt vessaan saatiin 80-senttinen allaskaappi, ihana Woodion allas ja hyvä peilikaappi”, hän sanoo.

Alakerran wc:n ja suihtutilan suunnitelmia.

Saunaosastoakin tuunattiin. ”Suihkut jätin kylpyhuoneessa siihen, mihin olin ne alunperinkin sijoittanut, mutta saunan käänsin toisinpäin ja vaihdoin tavallisen oven tilalle liukulasiovet. Näin se tila, jonka ovien avaaminen olisi vaatinut, saatiin siirrettyä kodinhoitohuoneen puolelle.”

Saunaan suunniteltiin lasiliukuovi, joka ei vaadi avatessa tilaa eteenpäin.

Sauna tulee kokemaan suuret muutokset.

Sähkönousut ja vesiputket tyypillisiä

Purkutöiden yhteydessä löytyi palkin lisäksi toinenkin yllätys. Kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen väliin piirretyn oviaukon kohdasta löytyi sähkönousu, jonka siirtäminen olisi ollut kallista ja työlästä. Salla ratkaisi tilanteen siirtämällä ovea parikymmentä senttiä ja pidentämällä suihkujen välistä seinää metrin mittaiseksi. Samalla hioutui näppärästi muitakin yksityiskohtia.

”Oven jälkeen laitoin kylpyhuoneeseen suihkun kohdalle seinään pienen sisennyksen. Näin saatiin vastakkaiselle puolelle sähkökaappi samaan kohtaan, niin se keittiöstä katsottuna jää hiukan piiloon ja näkymästä tulee nätimpi.”

Värisilmä Vantaa Tammiston Tunnetila-suunnittelija Salla Savolainen.

Salla haluaa korostaa, että ei ole mikään katastrofi, että remontissa tulee yllätyksiä vastaan. ”Ei kannata stressata liikaa, jos tulee ongelmia. Aina löytyy plan B kun tarvitaan”, hän summaa.

Mitä Tunnetila-suunnittelija tekee?

Katso video, Värisilmä Vantaa Tammiston Tunnetila-suunnittelija Salla Savolainen kertoo suunnittelijan työstä.