Kannelmäen helmi täytti toiveet ja ylitti ne

Kannelmäen helmi täytti toiveet ja ylitti ne

Modernisoitu rivitaloasunto Kannelmäestä sai uudet asukkaat juuri korona-ajan kynnyksellä. Noin puolen vuoden asumiskokemuksella Eero ja Elina ovat erittäin tyytyväisiä Värisilmän avulla uudistettuun kotiinsa.

Muistattehan Kannelmäen helmen? Helsingissä sijaitseva, arkkitehtipariskunta Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelema asunto 1960-lukulaisessa rivitalossa valmistui sopivasti juuri ennen korona-aikaa ja Elina ja Eero pääsivätkin tutustumaan uuteen kotiinsa heti alkuun oikein perusteellisesti.

”Onneksi pääsimme muuttamaan ennen kuin kuukausien etätyöputki alkoi!”, Eero nauraa.

Apuna asunnon suunnittelussa oli Tunnetila-suunnittelija Salla Savolainen Värisilmä Tammistosta.

”Sallan avulla saimme muun muassa pohjaratkaisuista sellaisia ahaa-elämyksiä, että unohdimme suosiolla saman tien monet alkuperäiset suunnitelmamme ”, Elina kuvailee.

Ulko-ovesta astutaan lyhyen eteiskäytävän kautta sisään. Remontissa yläkerran huoneiden seinää siirrettiin 80 sentillä kadulle päin, mikä avarsi alunperin hiukan ahtaan ja sokkeloisen tilan väljäksi eteisaulaksi.

Nyt kotiin tullessa näkymä vierashuoneeseen on raikas. Lasisen väliseinän ansiosta nauhaikkunoiden valo pääsee eteisaulaan asti ja vierashuone tuntuu avaralta, vaikka huone pieneni seinänsiirron myötä.

Epäsovinnaisia tilaratkaisuja

Yläkerran sisääntulo muutti remontissa luonnettaan täysin, kun sitä vastapäätä sijaitsevien huoneiden seinälinjaa siirrettiin noin 80 sentillä. Tumman ja ahtaanoloisen eteisen sijaan ulko-ovelta astutaankin valoisaan tilaan, joka tunnelmaltaan on kuin edustusaula. Alkuperäinen siron yksinkertainen porraskaide pääsee tilassa oikeuksiinsa, kun sen ympärillä on uutta avaruutta.

”Onneksi tämän aikakauden asunnoissa neliöt eivät olleet viimeisen päälle hyötykäytössä. Nykymittojen mukaan tehdyissä asunnoissa tällaisia joutoneliöitä ei juuri ole”, Eero huomauttaa.

Suihkuhuoneen, saunan ja kodinhoitohuoneen yhdistäminen yhteen, noin kymmenen neliön tilaan oli Elinan mukaan todellinen sisustussuunnittelun taidonnäyte.


”Kokonaisuus on uskomattoman toimiva. En olisi uskonut, että niin pieneen tilaan saadaan mahtumaan kaikki toivomamme toiminnallisuudet”, Elina kiittelee.

Alakerran pitkän ja kapean monitoimitilan neliöt on saatu tehokäyttöön sijoittamalla suihkut ja sauna peräkkäin omalle seinälleen ja kodinhoitotoiminnot omalleen niitä vastapäätä.

 

Kompaktin tilaratkaisun ansiosta myös alakertaan onnistuttiin vielä saamaan erillinen WC, joka oli pariskunnalle todella tärkeää kodin toimivuuden kannalta.

 

Ennen remonttia portaita alas laskeuduttaessa tuli ensimmäiseksi seinä vastaan. Sen takana oli tunnelmaltaan hieman tunkkainen, I:n mallinen keittiö.

Remontissa keittiön väliseinä poistettiin ja kokonaisuus on aiempaa tilavamman oloinen. Alas laskettu katto rajaa keittiötä omaksi tilakseen ja sen ansiosta keittiöön saatiin spottivalaisimet.

Rauhallisuutta ja irroittelua

Kannelmäen helmessä yleisilme on vaalea ja neutraali. Seinissä on käytetty erilaisia harmaan sävyjä ja lattiat ovat kuultovalkoista vinyylilankkua. Salla auttoi myös kodin värimaailman määrittelemisessä ja sävyjen valinnassa.

”Vaikka eri huoneissa on käytetty eri värejä, on hienoa, miten ne sointuvat silti hyvin yhteen niin huoneiden sisällä kuin huoneista toiseenkin liikuttaessa”, Elina pohtii.

Poikkeuksen sisustuksen rauhalliseen linjaan luovat WC:t. Alakerran WC:ssä toteutui Elinan toive marmorilaatoista sekä Woodion pesualtaasta. Yläkerrassa WC:n sisustuksessa irroittelun lähtökohtana toimivat marokkolaishenkiset, rouheakuvioiset lattialaatat.

”Alun perin hana ja rättipatteri oli ajateltu mustaksi, mutta totesimme että kuparin sävy sopii kauniimmin laattojen värien kanssa yhteen. Seuraavaksi tuunasimme vielä suurten seinälaattojen sävyä. Hienosäätö kannatti ehdottomasti, lopputulos ilahduttaa silmää vieläkin joka ikinen päivä”, Eero kertoo.

Yläkerran WC ennen remonttia.

Yläkerran WC:ssä sisustuksen lähtökohtana olivat näyttävät laatat. Niiden sävyjen mukaan määrittyi lopulta koko WC:n muu sävytys ja sisustus. Suuret seinälaatat olivat Eeron toive.

Sisustuspalvelun käyttö kannattaa

Elina ja Eero suosittelevat lämpimästi kaikille etenkin kodin suurempaa remonttia harkitseville ammattitaitoisen sisustuspalvelun käyttöä.


”Salla teki suuren työn myös remontin projektinhallinnassa. Säästimme paljon aikaa, rahaa ja vaivaa kun hän hoiti esimerkiksi tarjouspyynnöt.”

Lisäksi Värisilmän kontaktien kautta löytyivät ammattitaitoiset tekijät niin seinille, lattioille kuin sähköillekin.

”Työn jälki on ollut kauttaaltaan ensiluokkaista. Maalatut seinät ovat käsittämättömän sileät, märkätiloissa kaadot on tehty taidokkaasti ja esimerkiksi yläkerran WC:n jättikokoiset laatat on laatoitettu todella siististi. Lähes kaikki kyläilijät ovatkin kysyneet, ketkä toteutuksen ovat tehneet ja olemme voineet vilpittömästi suositella heitä”, Eero toteaa.

Muutoskohteen tyytyväiset omistajat Elina ja Eero.