KEITTIÖ

KEITTIÖ

Kirjoittanut: Helena Karihtala

Joulu on se aika vuodesta jolloin tulee vietettyä tavanomaista enemmän aikaa keittiössä leipomisen ja ruuanlaiton merkeissä. Tällöin keittiön toimivuus ja merkitys kodissa korostuu vielä arkista käyttöäkin enemmän.

Keittiö on useimmiten kallein yksittäinen hankinta kun remontoidaan tai rakennetaan uutta. Ja hyvän keittiön käyttöikä onkin useita kymmeniä vuosia. Keittiö onkin myös se kohta jossa usein joudutaan laskemaan hintaa unelmille ja tekemään kompromisseja siitä että onko se mistä on unelmoinut sen arvoista mitä se maksaa. Toki jokaisella on omat prioriteettinsa ja oma arki määritteleekin mihin kenenkin kannattaa satsata.

Viime aikojen vahvimpia trendejä ovat olleet puristekivi-, marmori- ja betonitasot, mattapintaiset harmaat ja vihertävät sävyt kaapinovissa, sekä avohyllyjen suosio. Ylipäätäänkin keittiöiden yläosia kevennetään jättämällä yläkaapit osittain tai kokonaisuudessaan pois ja säilytystilaa siirretään korkeisiin kaappiyksiköihin tai erillisiin irtokalusteenomaisiin kaappeihin esim. ruokailutilaan. Samaan trendiin liittyy myös liesituulettimien evoluutio joka näkyy keittiöiden kokonaisilmeessä. Liesituuletin voidaan integroida huomaamattomaksi osaksi kalustetta, kattorakenteita tai tasoa.

keittio1

Tason ja yläkaappien väliin jäävän välitilan korkeus on nousut ja välitila päällystetään osittain tai kokonaan lasilla tai teräksellä. Tai vaihtoehtoisesti jos taso on esim. puristekiveä tai marmoria tason takareunaan tehdään noste tasomateriaalista kuten kuvassa. Kuva lovelylife.se

keittio2

Jos välitilassa käytetään laattoja niin ne ovat useimmiten joko valkoiset tai harmaan/hiekan sävyiset samasta sarjasta kuin muutkin asunnon laatat. Värisilmän Quo-sarjasta (20×50) löytyy kauniita satiinipintaisia hiekansävyjä luonnonmateriaaleja ja -sävyjä rakastaville.

keittio3

Yksi jo useamman vuoden selkeässä suosiossa ollut välitilatrendi on tehdä laatoitus ns. tiililadonnalla fasettikulmaisilla valkoisilla n.10x15cm lasitetuilla laatoilla. Kuva lovelylife.se
Värisilmän valikoimista löytyvä fasettireunainen
Suite Bevel Blanco lasitettu seinäkaakeli (7,5 x 15 cm)

Suomessa harmittavan usein ajatellaan keittiötä jotenkin muusta kodista irrallisena blokkina, itseäni inspiroivat erityisesti kodit joissa keittiö on suunniteltu visuaalisesti muun kodin henkeen ja muodostaa kauniin tilajatkumon huoneiden välille. Tässä muutamia inspiroivia esimerkkejä joissa koti on kokonaisuus jossa yhdistyy kauniisti sekä modernit että klassiset elementit;

keittio5

Kuvat entrancemakleri.se

keittio5

Kuva lovelylife.se

 

PS. Vierailimme mieheni kanssa juuri viikonloppuna tuttavapariskunnan luona, jossa tarjottiin jälkiruoaksi yllättävän mehevää kesäkurpitsakakkua. Kakku sopii hyvin kahvin tai teen kanssa. Päätinkin testata reseptin ja tarjoilla tätä kakkua jouluaattona jouluvieraillemme.

Kesäkurpitsakakku eli Mom´s Zucchini Loaf
Ohjeesta tulee kaksi kakkua. Nopea ja helppo valmistaa.

3 munaa
5 dl sokeria
2,5 dl rypsiöljyä
5 dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta
3 tl vaniljasokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 1/2 tl kanelia
0,25 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl muskottipähkinää

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää munavaahtoon öljy, kesäkurpitsa ja kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina kahteen voideltuun, jauhotettuun vuokaan.
Paista 175 asteessa hiukan reilu tunti.

Kumoa kakut vasta vähän jäähtyneinä.
Jos säilytät kakkua useamman päivän, säilytä viileässä.

Kakku maistuu erityisen hyvältä Philadelphia-tuorejuusto-tomusokeriseoksen kanssa:
50g voita
1 rasia 200g Philadelphia- tai muuta maustamatonta tuorejuustoa
1 ½ dl tomusokeria
1 tl vaniliinisokeria
Vispaa tuorejuusto, voi, tomusokeri ja vanilliinisokeri tasaiseksi tahnaksi. Tarjoile erillisestä kulhosta kakun lisukkeena.

Herkullista joulua kaikille!

keittio6

Kuva skinnytaste.com