Keittiössä nyt

Keittiössä nyt

Teksti: Minna Jones
Kuvat: Valmistajien
I kollaasi: Boffi, Ikea Livet Hemma
II kollaasi : Puustelli
III kollaasI: Ikea Livet Hemma

Oma keittiöni on valkoinen, hyvin pieni ja aavistuksen tylsä, mutta toimiva. Keittiö on iso hankinta koneineen ja sen kanssa eletään parhaimmillaan ja pahimmillaan kymmeniä vuosia. Aika harva meillä lähtee hirmuisesti revittelemään suunnittelussa, valinnat tehdään sen mukaan, että niiden kanssa eletään vuosia eteenpäin. Työni puitteissa mietin kuitenkin tasaisesti, mitkä elementit ovat tulossa tai jo pinnalla, myös keittiö saralla. Tämäkin osio päivittyy tasaiseen tahtiin ja ajattelin keskittyä nyt keittiömaailman kuulumisiin, omien suosikkiteemojeni näkökulmasta. Sillä pienen pientä päivitystä voi aina tehdä, siinä tylsässä mutta toimivassa keittiössäkin.

Keittiossa_nyt2

Nyt kliinisten, minimalististen ja selkeiden keittiöiden rinnalle on noussut teemoja, jotka ammentavat inspiraationsa teollisuuskeittiöistä, perinteisestä maalaiskeittiöstä ja vähän ravintolamaailman puoleltakin. Kaapit kevenevät. Ylähyllyt puuttuvat kokonaan ja alakaapit nousevat jalkojen vaaraan. Kevyet avohyllyt korvaavat perinteiset raskaat ylähyllyt. Seinälaatat tai välitilan materiaalit tuovat muistoja ranskalaisten leipomoiden ja bistrojen seinistä ronskeilla betonipinnoilla, subway-tiililadonnoilla tai vain maalatulla pinnalla.

Tuotetiedot: Arcitecture Musgo-seinälaatta // Suite Bevel-seinälaatta // Apl Stone-lattialaatta

Keittiossa_nyt3

 

Vaaleiden kaappien rinnalla komeilee myös tummia sävyjä mattamustasta mustikansiniseen ja vedenvihreästä tummaan sammaleeseen. Tasot ovat puuta, kiveä tai marmoria eli suosio on aidoissa materiaaleissa, teräskin voi vilkkua siellä täällä. Arkisen kauniit esineet savikupoista puukapustoihin nousevat pöydälle, lihamyllyjä ja mortteleita unohtamatta.

Tuotetiedot: Architecture Oliva Mate-seinälaatta // Arcitecture Alga Mate-seinälaatta // Kährs Tammi Hilo-parketti

Keittiossa_nyt1

 

Raskaat, jättimäiset keittiöt pienevät ja kaappitila vähenee eli kapustat, kauhat ja kattilat saavat myös olla esillä. Puuta on aina jossain muodossa, vaikka vain isoissa leikkuulaudoissa. Ruokapöydäksi kelpaa taas se mummon vanha patinoitunut ruokapöytä, moderneihin tuoleihin yhdistettynä. Toisaalta vanhoja bistro tai thonet-henkisiä tuolejakaan ei kannata unohtaa kirpputorille.

Perinteisten keittiökaappien rinnalle nousevat materiaalit joissa pinta saa näkyä ja struktuuri tuntua. Silti tietynlainen selkeys, keveys ja hienoinen askeettisuus nousee myös esille ja myös perinteisten arkisten asioiden arvostus.

Tuotetiedot: Masia Gris Oscuro // Masia Gris Claro // Masia Olive // Parlan Tammi Clalet-Parketti

 

 

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!