Kesä keittiössä

Kesä keittiössä

Kirjoittanut: Helena Karihtala

Kesällä suomalaisille muuttuu todeksi punainen tupa ja perunamaa kansan siirtyessä kaupungeista kesämökeille. Vaikka mökkien varustelutaso onkin koko ajan noussut ja monesti on osuvampaa puhua vapaa-ajanasunnosta, kuin varsinaisesta mökistä, on kesäkeittiönä yhä monelle se mökin vaatimattomasti varusteltu keittiö.

kesakeittiossa1

Kesäkeittiön vanhat koristeelliset posliiniastiat, ruudullinen pöytäliina ja kesän maut kuljettavat mielen lapsuuden kesiin. Kuvat nicepresenter.blogspot.fi

Perinteisessä mökkikeittiössä yhdistyvät huolettomuus, rentous ja nostalgia. Mökkimiljöössä keittiö on usein aidosti vanha tai vähintäänkin menneille vuosikymmenille kumartava. Moni mökkikeittiö on aloittanut tiensä 50 – ja 60-luvun kaupunkikodissa, ja saanut myöhemmin jatkoaikaa mökkikeittiönä.

kesakeittiossa2

Ensimmäinen kuva pinterest.com ja toinen kuva byggfabriken.com

Tuon ajan keittiöiden pelkistetty funktionaalinen tyyli pohjautui ajan ihanteisiin, joissa painotettiin käytännöllisyyttä ja toiminallisuutta. Keittiöiden mitoitus perustui sen ajan naisten keskipituuteen (keittiö nähtiin täysin naisten valtakuntana) ja nykyihmiset ovatkin jo uloskasvaneet mitoituksesta niin, että useimmille meistä työtasot jäävät hassun matalalle. 50- ja 60-lukujen keittiöille oli tyypillistä iloisen väriset massiivipuiset tai rimalevy kaapistot, puureunaiset kovapainelaminaattitasot ja yksinkertaiset kaakelit.

kesakeittiossa3

Välitilan kaakelit saatettiin vaihtoehtoisesti korvata edullisella Enso-levyllä, joka muistutti ulkonäöltään kaakeleita. Sittemmin moneen kertaan maalatut kokopuiset keittiönkaapit ovat olleet todennäköisesti alun perin värikkäät. Tyypilliset 50-luvun värit olivat heleitä. Pehmeiden sinisten ja vihreiden rinnalla suosittiin energistä keltaista, turkoosia ja kirkasta punaista. Vetimet olivat usein leveitä puisia ja materiaaleina suosittuja olivat koivu ja teak. Ensimmäinen kuva trendenser.se, toinen kuva skonahem.com, viimeinen kuva ikkas.se

Mikäpä estää tuomasta mökkikeittiötä tähän päivään ja kaupunkikotiin. 50- ja 60-lukujen tyylisiä keittiöitä saa nykyään useilta eri keittiötoimittajilta mm. Kvänumin Banèr-mallisto, mutta tavanomaisempikin keittiö taipuu tyyliin kun värit ja pintamateriaalit valitaan ajan henkeen ja pidetään kaapistojen muotokieli pelkistettynä.

kesakeittiossa4

Kuvat husohem.se

Sitruunankeltainen väri yhdistyy puurunkoon ja puureunaiseen laminaattitasoon. Jos kuitenkin haluaa valkoiset kaapistot nykypäivän mukaan, voi väriä tuoda kaapinovien sijaan myös laatoilla tai aikakauteen sopivilla tapeteilla. 60-luvulla oli tavallista tapetoida huoneet kauttaaltaan tai maalata ne vahvoilla väreillä.

kesakeittiossa5

50- ja 60-luvun rohkeisiin väreihin sopivat BoråsTapeterin Hanna Werning-malliston 1315 ja 1305-tapetit. Tapetteja myy Värisilmä.

kesakeittiossa6

Keittiön itseoikeutettu kuningas on tietysti värikäs jääkaappi, retro-malleja löytyy ainakin merkeiltä Smeg ja Gorenje. Ragnon Unitech-laatoista löytyvät kirkkaat värisävyt, kiiltävä pinta ja neliömuoto. Ragnon laattoja myyvät valikoidut Värisilmä-myymälät. Jos taas kaipaa 50-luvun harmonisempia värisävyjä niin Värisilmän Architect-sarjan laatoista löytyy kauniita sinisen ja vihreän sävyjä 15×15 koossa. Ajan hengen mukaisesti lattia voisi olla myös korkkia, korkkilattia Wicanders, myy Värisilmä.

Olipa sitten kesäkeittiönä pelkkä pallogrilli, viimeisen päälle viritetty ulkokeittiö tai nostalginen mökkikeittiö, niin tärkeintähän on rentous, hyvä ruoka ja ajanvietto perheen ja ystävien kanssa. Hyvää kesää kaikille lukijoille.