Kysymyksiä ja vastauksia laminaattilattiasta

Kysymyksiä ja vastauksia laminaattilattiasta

Markkinoilla on tarjolla monennäköisiä ja -hintaisia laminaatteja. Laminaatti on suosittu lattianpäällyste sen edullisuuden, kestävyyden ja lukuisten väri- ja kuosivaihtoehtojen vuoksi.

Mitä laminaatti on?

Laminaattilattia valmistetaan tiiviiksi levyiksi puristetusta HDF-puukuitulevystä. Levyn pinnassa on noin 0,2 mm laminointi ja valokuvattu kuosi. Laminaattilattian tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat hyvä iskunkestävyys, helppohoitoisuus, näyttävä ulkonäkö ja edullinen hinta.

Minne laminaattia voi laittaa?

Laminaattilattia sopii kaikkien kuivien huonetilojen lattiaksi.

Mitä laminaatin eri käyttöluokat tarkoittavat?

Laminaatit jaetaan käyttöluokkiin niiden kulutuskestävyyden perusteella.

Kodin tiloihin tarkoitettuja käyttöluokkia on kolme:

  • Käyttöluokka 21 kevyeen käyttöön, kuten makuuhuoneisiin
  • Käyttöluokka 22 normaalikäyttöön, kuten olohuoneisiin ja eteiseen
  • Käyttöluokka 23 kovalla käytöllä oleviin eteis- ja oleskelutiloihin

Julkisten tilojen käyttöluokkia on neljä:

  • Käyttöluokka 31 julkisten tilojen kevyeen käyttöön, kuten hotellihuoneisiin ja pieniin toimistoihin
  • Käyttöluokka 32 normaalikäyttöön, kuten luokkahuoneisiin ja pieniin myymälöihin
  • Käyttöluokka 33 kovaan käyttöön, kuten tavarataloihin
  • Käyttöluokka 34 erittäin kovaan käyttöön, kuten lentoasemille ja kauppahalleihin

VB804_1302_326 - Fo_46097686-XL_A3

Voiko laminaattilattian asentaa itse?

Laminaatin asentaminen on suhteellisen helppoa ja nopeaa. Laudat kiinnitetään toisiinsa taittamalla laminaattilaudan sivuilla olevat pontit yhteen. Liimaa tai muita kiinnitysaineita ei tarvita. Aluslattian tulee olla tasainen, kiinteä ja kuiva. Tasaisuuspoikkeama saa olla maksimissaan +/- 3 mm kahden metrin matkalla. Vanha lattianpäällyste voidaan jättää laminaatin alle, jos se on hyväkuntoinen ja siisti. Ainoastaan kokolattiamatto tai vastaava on poistettava ennen laminaatin asennusta. Ennen asennusta laminaatin alle laitetaan askellusta vaimentava solumuovi. Jos aluslattia on betonia, tasoitetta, kiveä tai siinä on lattialämmitys, asennetaan solumuovin alle lisäksi PE-kalvo.

Lattiamaailman laminaattien asennus- ja hoito-ohje

Tutustu ohjeeseen tästä linkistä.

Miten laminaattilattia pysyy hyvännäköisenä?

Naarmujen tai kosteusvaurioiden syntymistä kannattaa ennaltaehkäistä. Ovimatto suojaa lialta, imurin parkettisuulake poistaa irtolian naarmuttamatta ja huopanapit huonekalujen alla torjuvat naarmuja.

Miten laminaattilattia puhdistetaan?

Irtolika imuroidaan ja pienet tahrat pyyhitään nihkeäksi puristetulla kankaalla. Vaikeiden tahrojen puhdistukseen voi käyttää neutraalia pesuainetta. Laminaatin pinta kestää kosteutta, mutta saumoihin kosteutta ei pidä päästää. Lattialle joutunut vesi on pyyhittävä välittömästi laminaatin pinnalta, jotta se ei pääse imeytymään saumoihin.

Onko laminaatti ympäristöystävällinen tuote?

Laminaatti valmistetaan puukuidusta, joka on uusiutuvaa raaka-ainetta. Laminaatin HDF-runko on puukuitua ja pinta sekä pohjamateriaali paperia, joka laminoidaan runkoon kiinni. Laminaatista ei synny päästöjä ja se voidaan erotella kierrätykseen. Kuten useista huonekaluteollisuuden tuotteista, myös laminaatista erottuu hieman formaldehydiä, mutta määrät ovat varsin alhaisella tasolla.