Loistava lattia on ilo silmälle

Loistava lattia on ilo silmälle

Suomalaiset suosivat lattiamateriaaleissa laminaattia ja parkettia. Nykyaikaiset muovi- ja vinyylilattiat ovat kuitenkin kuromassa kiinni niiden etumatkaa.

Uudet vinyylikorkit ja -lankut tarjoavat hyvännäköisen ja kosteutta kestävän materiaalivaihtoehdon lapsi- ja lemmikkiperheille. Ohuena materiaalina erityisesti saneerauskohteisiin sopiva vinyylilattia voidaan laittaa vanhan muovimaton päälle. Ovien madalluksia ei välttämättä tarvita. Vinyylilattioiden kuosivaihtoehtoja on moneen makuun kiven ja puun eri väreissä. Asennukseen tarvitaan vain sahaa, kiiloja ja lyöntikapulaa.

PURE_LIME OAK_

Ekologisuutta arvostava voi valita lattialleen vinyylikorkin. Vinyylipintainen korkkilattia kestää kosteutta ja kovaakin kulutusta. Se on akustisilta ominaisuuksiltaan erinomainen ja lisäksi tuntuu miellyttävän joustavalta ja lämpimältä paljaan jalan alla.

Laminaatti ja parketti pitävät pintansa

Kulutusta kestävä laminaatti on varma valinta lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Laminaatti kaipaa usein alleen äänieristeen kopinaa vaimentamaan. Pehmeä, lämmin ja hiljainen parketti sopii laminaattia kevyempään kulutukseen. Lattian kuntoa ja ulkonäköä vaalitaan säännöllisellä öljyämisellä. Vanhan parkettilattian pystyy palauttamaan entiseen loistoonsa hionnalla ja lakkauksella.

VB804_1302_326 - Fo_46097686-XL_A3

– Parketti ei siedä kosteutta. Lapsiperheissä lattialle kaatuvat mehut ja maidot tai lemmikkien juomakupeista roiskuva vesi saattavat aiheuttaa saumojen rakoilua. Lakkapintaiset parketit ovat myös liukkaat lemmikkien tassujen alla, valistaa kauppias Tommi Hirvonen Joensuun Värisilmästä.

Sekä laminaatin että monien nykyisten parkettien asennus onnistuu ilman liimaa ja erikoistyökaluja lukkoponttien ansiosta. Molempia lattiamateriaaleja säilytetään pari päivää normaalissa huonelämpötilassa ennen asennuksen aloittamista.

ParlaFIxSaarni(Ash)AndanteEAN6438071508301

Muovimatto on mainettaan parempi

Muovimatto on teknisesti erinomainen ratkaisu esimerkiksi keittiöön sekä vaate- ja lastenhuoneeseen. Kestävän, hiljaisen ja helppohoitoisen muovimaton haaste on sen liimaaminen, joka on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi.

– Muovimatto ei elä samalla tavalla kuin monet muut lattiamateriaalit. Siksi suunnitteluvaiheessa ei tarvitse miettiä liikuntasaumojen paikkoja, Hirvonen korostaa. Olipa lattia- ja alustamateriaali mikä tahansa, onnistunut asennus vaatii kovan, kuivan ja tasaisen pohjan.

– Kahden metrin matkalla korkeuspoikkeama saa olla enimmillään 2–3 millimetriä. Jos se on enemmän, pinta täytyy oikaista ja tasoittaa ennen lattian asentamista, Hirvonen opastaa.

 

Listat kruunaavat kokonaisuuden

Kullakin materiaalilla on omat ominaisuutensa, jotka tulee huomioida lattian valinnassa ja asennuksessa. Sekä lattia- että alustamateriaaleissa tapahtuu jonkin verran kosteus- ja lämpöelämistä. Lattiasuunnittelussa määritetään liikuntasaumat eli paikat, joissa materiaalien liikettä saattaa esiintyä. Tällaisia kohtia ovat kynnykset, lattioiden ja seinien liittymäkohdat, patterien läpiviennit, huoneiden väliset oviaukot sekä materiaalin vaihtuminen toiseen.

Kun liikuntasaumojen paikat on määritelty, asennetaan alustaan listojen kiinnityskiskot. Sen jälkeen valitut lattiamateriaalit asennetaan paikoilleen. Lopuksi lattia viimeistellään asentamalla listat kiskoihin. Samaa kiinnityskiskoa voidaan käyttää materiaalista riippumatta esimerkiksi keittiön ja olohuoneen välissä laatan vaihtuessa parkettiin, vinyyliin tai laminaattiin. Kiskoratkaisu toimii myös silloin, kun materiaalit ovat eri tasoissa. Jälkiasennettavat listat ovat käyttökelpoisia kivi- ja keraamisissa materiaaleissa, joissa eläminen on pientä.