Miten vanhan puutalon ulkomaali valitaan?
Maaliasiantuntija opastaa

Miten vanhan puutalon ulkomaali valitaan?
Maaliasiantuntija opastaa

Värisilmän maaliasiantuntija auttaa Länsi-Helsingissä sijaitsevan satavuotiaan puutalon maalausprojektissa.


Jos suojeltu talo kaipaa uutta maalipintaa, niin maalin valinnassa kannattaa pyytää ehdottomasti maaliasiantuntijan neuvoa. Näin tekivät onneksi myös helsinkiläisen mansardikattoisen puutalokaunottaren uudet omistajat. Värisilmän maaliasiantuntija Eini Riski pääsi auttamaan heitä tämän kauniin, vuonna 1920 rakennetun talon maalausprojektissa. ”Oleellisinta on selvittää kohdekäynnillä, millä maaleilla talo on aiemmin maalattu ja tehdä suunnitelma sen pohjalta”, Värisilmä Espoo Muuralan kauppiaana toimiva Eini sanoo.

Tutustu tästä Maaliasiantuntija-palveluun

Vissit konstit maalilaatujen selvittämiseen

Miten maalit jopa sadan vuoden takaa voi jäljittää? Koulutettu maaliasiantuntija tietää, miten maalit käyttäytyvät ja pystyy tekemään päätelmiä sen perusteella. ”Irrottelen kohteissa niin kuin tässäkin maalinäytteitä seinästä, yleensä puukolla. Tarkkailen jo näytteenottotilanteessa, miten maali lähtee irtoamaan. Vesiohenteinen maali irtoaa liuskamaisesti ja sitä voi taitella mielin määrin, öljymaali taas menee pieneksi puruksi.”

Maalien diagnoosit varmistetaan vielä eri metodeilla. Maaleja voi testata eri liuottimilla. Öljy ei reagoi niihin juuri mitenkään, mutta vesiohenteiset lähtevät liukenemaan. ”Kinkkisimmissä tapauksissa voi tehdä esimerkiksi polttotestauksia, mutta tässä kohteessa niitä ei tarvittu.”

Kerrostumia

Helsinkiläiskohteessa Eini havaitsi ottamiensa näytteiden perusteella puutalomaalaamiselle valitettavan tyypillisen virheen. Alkuperäisenä maalina kohteessa oli perinteinen öljymaali, mutta sen päälle on vedetty vesiohenteinen pinta, arviolta 1980-luvulla. ”Tämä merkitsee kovia pohjatöitä tähän kohteeseen. Vesiohenteinen maalipinta täytyy kokonaisuudessaan saada pois, jotta lopullisesta maalipinnasta saadaan paras mahdollinen.”

Kohdat, joista puu tulee esille, maalataan pohjamaalilla. Kohdat, joihin jää vanhaa maalia, eivät tarvitse pohjamaalia. Pinnat pohjamaalataan kertaalleen vesiohenteisella Uula Pohjamaalilla, minkä jälkeen pinnat maalataan pellavaöljystä valmistetulla Uula Petrooliöljymaalilla.

Suojelukohteeseen vaihtoehdot rajatut

Maalivaihtoehtojen kriteerinä on, että maalien ainesosat ovat tarkkaan tiedossa ja että ne ovat mahdollisimman perinteisiä.

”Vaihtoehtoja ei tässä kohteessa ollut kovin monia. Esitin asiakkaalle, että pohjaksi laitetaan Uulan Ulkopohjamaalia ja sen päälle vedetään hyvin perinteinen Uulan Petrooliöljymaali. Se on paksua, peittää hyvin ja kestää aikaa.” Lue tästä lisää Einin maalivalinnoista. Myös Virtasen 4 Öljyn Maali on toimiva vaihtoehto vanhojen puutalojen maalaukseen. Katso tuotetiedot tästä.

Talon alkuperäisestä väristä ei ollut mainintaa asemakaavassa ja Eini pyrki selvittämään sitä niin sanotulla väriskannerilla. ”Aika tietysti tekee maalipinnassa tehtävänsä: aurinko haalistaa pintaa ja lika muuttaa sitä, mutta yleensä väri kyetään selvittämään riittävällä tarkkuudella. Värikartasta löytyi skannerin avulla sävy, joka vastasi talon nykyistä väriä, mutta asiakas toivoi raikkaampaa sävyä.”

Petroliöljymaalien sävytys on käsityötä. Sävytystahnassa pigmentti sekoitetaan pellavaöljyvernissaan ja maalien sekoitus tehdään niin ikään käsin. Värikartta on suppea, koska maapigmenttejä on hyvin rajattu määrä. Petroliöljymaalien värikartasta löytyy hehkuvan keltainen Kaura-niminen sävy, joka oli ykkösehdotukseni asiakkaille”, Eini kertoo.

Kohdekäynnin jälkeen asiakkaat tulevat käymään myymälässä maaliasiantuntijan luona tutustumassa vaihtoehtoihin. Katso video!


Onko sinulla uutta maalipintaa kaipaava puutalo?

Varaa maksuton aika Värisilmän maaliasiantuntijalle osoitteesta www.varisilma.fi/maaliasiantuntija

Varaa aika maaliasiantuntijalle