Minna Jones – sisustaja ja käsillätekijä

Minna Jones – sisustaja ja käsillätekijä

Kun Minna Jones kirjoitti viisi vuotta sitten ensimmäisen postauksen Time of the Aquarius -blogiinsa, hänellä ei ollut aavistustakaan, mihin kaikkeen se johtaisi.

Minna hädin tuskin tiesi, mikä blogi on. Blogikulttuuri oli Suomessa uutta, ja Minna ajatteli löytäneensä juuri sopivan hauskaa tekemistä äitiysloman ratoksi. Kun vauva nukkui, Minna räpsi kuvia kotoaan esikoistyttärensä vaaleanpunaisella pokkarilla. Hänen modernin skandinaavinen tyylinsä puri moniin, ja blogin seuraajamäärä kasvoi. Ennen pitkää Minnaa pyydettiin siirtämään bloginsa Deko-lehden blogiportaaliin.

– Siirtyminen portaaliin muutti bloggauksen sivutyöksi. Vaikka halusin pitää blogin harrastuksenomaisena, tuntui ettei vasurilla tekeminen enää riittänyt, Minna kertoo.

Minnan vasurikin tosin on tavanomaista näppärämpi. Vaatetusalalta valmistunut, pukusuunnittelijana ja stylistinä elokuva- ja mainostuotannoissa työskennellyt Minna oli tottunut heilumaan kuvauspaikoilla, asettelemaan kuvauskohteita kameralle myönteiseen kulmaan ja miettimään linssin läpi välittyviä tunnelmia. Työkavereina oli ollut monia Suomen eturivin kuvaajia ja elokuvantekijöitä.

Minnan kodista löytyy jatkuvasti uusia kuvakulmia, sillä sen sisustus ja pienesineet ovat alituisessa liikkeessä.

Maailmojen välissä

Vaikka Minnan työ pyöri pääosin vaatteiden ympärillä, mukaan mahtui silloin tällöin interiöörienkin suunnittelua. Maailmasta toiseen siirtyminen oli Minnalle helppoa, sillä taiteenaloihin pätevät osittain samat lainalaisuudet.

MinnaJones– Suunnittelussa kaikki alkaa mittasuhteiden miettimisestä. Myös materiaalien ja värien ymmärtämisellä pääsee pitkälle sekä vaate- että sisustussuunnittelussa, Minna sanoo.

Ompelukoneella Minna taikoo vaikka mitä, mutta neulan lisäksi hänen kädessään pysyy työkalu poikineen

– Kohdalleni on tainnut aina osua miehiä, jotka eivät ole erityisen hanakoita tarttumaan poraan ja vasaraan. Sisukkaana tyyppinä olen sitten päättänyt hoitaa nikkaroinnit itse, Minna nauraa.

Minnan kotona ja töissä vilahtelevatkin itse tehdyt tai tuunatut esineet. Autotallissa on rivi maalipurkkeja ja suteja valmiina odottamassa inspiraatiota; siellä kulahtaneet kirppislöydöt saavat uuden elämän ja laudanpätkät muovautuvat uuteen käyttötarkoitukseen. Jos Minna ei itse ehdi tai pysty tekemään jotain, hän pyytää paikallista automaalaamoa tai peltiseppää toteuttamaan visionsa.

Aina jotain uutta

Minnan ura on ollut taitekohdissa aina, kun perheeseen on tullut lisäystä, freelancerilla kun ei ole ollut työpaikkaa odottamassa äitiysloman päättymistä. Kaikkien Minnan kolmen perhevapaan aikana oli ehtinyt tapahtua jotain: ihmiset olivat vaihtuneet, firmoja oli kaatunut, uusia oli syntynyt. Ja aina Minnan piti miettiä ammatti-identiteettinsä uudestaan.

– Jokaisella äitiyslomalla mietin, mitä seuraavaksi tekisin. Olen halunnut niiden jälkeen mennä eteenpäin, kehittyä ja oppia uutta, hän kertoo.

Minna on aina ollut intohimoinen sisustaja sekä käsillätekijä ja kolmannella äitiyslomallaan hän purki jälleen luovuutensa blogiin. Sen kautta uusia oppeja onkin tullut paljon – juuri niin kuin Minna halusikin. Hän esimerkiksi tajusi pian, että sisustusblogissa pääroolissa ovat kuvat. Niinpä hän osti eräällä kauppareissulla järjestelmäkameran ja alkoi opetella valokuvausta.

– Haluan ottaa blogini kuvat itse. Niin voin seistä niiden takana, eikä minun tarvitse olla huolissani tekijänoikeuksista. Kuvat välittävät oman näkemykseni, ja siitähän blogini kertookin, Minna sanoo.

Perheen ainoa sisustaja

Minna_Jones-3Minnan kodista löytyy jatkuvasti uusia kuvakulmia, sillä sen sisustus ja pienesineet ovat alituisessa liikkeessä.

– Testaan usein jotain ideaa kotona ennen kuin käytän sitä töissäni, Minna kertoo.

Blogissa pienetkin muutokset korostuvat, sillä kuvaan rajautuvat yleensä vain ne. Muulta perheeltä tavaroiden paikkojenvaihto saattaa jäädä kokonaan huomaamatta.

– Miestäni ei muutosvimmani haittaa, 11-vuotias tyttäreni ei ole lainkaan kiinnostunut sisustuksesta ja 5- ja 8-vuotiaat pojat nyt ovat vain poikia, Minna nauraa.

Vaikka sukunimestä voisi päätellä toisin, Minnan perhe on ihan supisuomalainen, joskin mieheltä löytyy sukujuuria Isosta-Britanniasta. Minnan ei siis ole tarvinnut kotona markkinoida skandinaavista sisustustyyliään.

Intohimo, työ ja harrastus

Kun tekee työkseen sitä, mihin suhtautuu intohimoisesti, työ ja vapaa-aika sekoittuvat iloisesti keskenään. Minnan vapaapäivät saattavat kulua sisustuslehtiä lukien, netissä surffaten tai kirpputoreilla kierrellen – siis samoin kuin jotkut työpäivätkin.

– Rakastan kirppareita. Niiltä matkaani tarttuu erityisesti tuoleja, sillä tiedän niille olevan aina käyttöä töissäni.

Ahkera kiertely onkin kannattanut, ja Minnan kotiin on kulkeutunut hienoja löytöjä. Kenties hänen paras saaliinsa onTapio Wirkkalan Kultakeskukselle tekemä pronssinen sarjakynttelikkö. Minna löysi huutokaupoissa useiden satasten hintaan kaupatun kynttelikön parilla kympillä.

Toisaalta tavaroihin myös turtuu.

– Tässä työssä huomaa, että tavaraan ei kannata kiintyä. Minulla on periaate, että jos tuon kotiin jotain uutta, niin sieltä myös lähtee jotain kiertoon.

Minnan kodin perusrunko onkin lopulta melko vakaa. Ajattomat klassikot ja vintage-löydöt saattavat vaihtaa paikkaa, mutta eivät katoa kotoa mihinkään. Sama sohvanrunko on palvellut perhettä jo 14 vuoden ajan, ja palvelee vastedeskin.

Kun kodin ympäristö on yksinkertainen ja selkeälinjainen, pienet jutut nousevat esiin ja tuovat ilmettä.

– Niin kotona kuin töissäkin inspiraatio lähtee usein pienestä asiasta: näen värin tai materiaalin, josta innostun, ja alan rakentaa maailmaa sen ympärille.