Näin hävität maalit urakan päätyttyä

Näin hävität maalit urakan päätyttyä

Maalausurakan jälkeen tyhjiä maalipurkkeja ja vanhoja maaleja ei voi hävittää miten vain. Ohjeet ovat samat koko maassa sekä kotimaalareille että yrityksille.

Mitä tyhjille maalipurkeille tehdään?

Tyhjät maalipurkit ovat metallijätettä, ja ne viedään metallinkeräykseen. Myös maalipurkit, joiden pohjalla on nokare täysin kuivunutta maalia, kelpaavat metallinkeräykseen. Jos purkin pohjalla on nahistunutta tai löysää maalia, purkki sisältöineen on vaarallista jätettä (aik. ongelmajäte). Näiden oikea osoite on vaarallisten jätteiden keräyspiste. Täysin tyhjän muovisen maalipurkin voi laittaa energiajätteisiin.

Miten liuottimet hävitetään?

Liuottimet ovat vaarallista jätettä. Ne on vietävä vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Niitä ei saa laittaa kuiva- eli sekajätteisiin!

Miten vanhat maalausvälineet hävitetään?

Jos maalausvälineisiin tarttunut maali on täysin kuivaa, välineet voidaan laittaa sekajätteisiin. Jos työvälineisiin tarttunut maali on tuoretta, käytöstä poistettavat välineet viedään vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

Mitä pensseleiden pesuvesille tehdään?

Hyväkuntoiset pensselit kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen. Sekä vesiohenteisten että liuotinohenteisten maalien pesunesteet ovat vaarallista jätettä. Ne viedään vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Pesunesteitä ei saa laskea viemäriin!

Miten vajaat maalipurkit kannattaa säilyttää?

Maalit säilyvät parhaiten kuivassa ja viileässä paikassa. Vesiohenteisten maalien säilytyspaikassa lämpötilan on oltava plussan puolella, muuten maali jäätyy ja menee pilalle. Kun vajaa maalipurkki otetaan uudelleen käyttöön, sen sisältö on sekoitettava kunnolla. Jos maalia on jäänyt jäljelle vain sen verran, että purkin pohja juuri ja juuri peittyy, se kannattaa hävittää.

Mitä vaarallisten aineiden kierrättäminen maksaa?

Kotitaloudet saavat viedä käytöstä poistetut vaaralliset jätteet keräyspisteisiin maksutta. Yritykset huolehtivat maalien, liuottimien ja työvälineiden hävittämisestä itse ja isompina erinä. Yrityksiltä peritään maksu.

Löydät kotisi lähimmän keräyspisteen osoitteesta kierratys.info. Asiantuntijana Leif Bergström, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) www.hsy.fi

Kun ulkona maalataan, Värisilmä auttaa

Kun talon ulkomaalaus tai laiturin kunnostus on ajankohtaista, Värisilmän maaliasiantuntija auttaa sinua valitsemaan oikeat maalit ja työvälineet. Tervetuloa Värisilmään!

Katso lähin myymälä