Näin valitset kylpyhuoneen laatat
– lue ammattilaisen vinkit

Näin valitset kylpyhuoneen laatat
– lue ammattilaisen vinkit

Katso, miten sama kylpyhuonetila muuttaa ilmettään erilaisten laattojen myötä.  

Tunnetila-suunnittelija Johanna Väkinen Värisilmä Porista haluaa kannustaa asiakkaitaan tekemään kylpyhuoneisiinsa ennen kaikkea omannäköisiä valintoja.

”Seiniä voi maalata ja tapetoida helposti ja nopeasti, mutta kylpyhuone on pitkän tähtäimen tila, johon suosittelen satsaamaan. Ei kaakeleita ja vesieristeitä viitsi muutaman vuoden välein vaihtaa”, Johanna korostaa.

Pintamateriaalit ovat ainut asia, mikä remonteissa jää näkyviin – niissä ei Johannan mielestä kannata säästää. Hänelle on äärimmäisen tärkeää, että jokainen asiakas saisi kylpyhuoneeseensa jonkun oman näköisen, persoonallisen jutun. Ei esimerkiksi kannata heti pelästyä, jos ihastuu laattaan, jonka neliöhinta tuntuu poskettomalta. ”Kylpyhuoneet ovat tyypillisesti aika pieniä, jolloin sitä lempilaattaa ei välttämättä tarvitse kuin pari neliötä eikä kustannus lopulta ole kovin suuri. Muutaman satasenkin satsauksella voi saada ihanan kylpyhuoneen, josta nauttii ja joka tuottaa iloa joka päivä monet vuodet eteenpäin!”, hän rohkaisee.

Johanna törmää työssään jatkuvasti samoihin ennakkoluuloihin, jotka liittyvät kylpyhuoneen laattojen valintaan. Lue tästä Johannan vastaukset yleisimpiin kylpyhuoneen laattoja koskeviin kysymyksiin!

Pitääkö pieneen kylpyhuoneeseen valita pienet laatat?

Ei pidä! Päinvastoin näyttää piperrykseltä, jos pieneen tilaan valitsee pienet laatat. Pieneen kylpyhuoneeseen voi hyvin käyttää isoa laattaa, mutta täytyy pelata niiden asennuksessa oikein ja sijoittaa ne seinälle järkevästi keskittämällä laattajako oikein. Pieneen kylpyhuoneeseen kannattaa sijoittaa laatat niin, että kokonaiset laitetaan keskelle seinää ja vajaat laatat nurkkiin.

Jos kylpyhuoneessa ei ole ikkunaa, kannattaako käyttää vaaleita laattoja?

Ei välttämättä. Tänä päivänä valaistusratkaisut ovat niin hyviä, että kylpyhuoneessa voi huoleti käyttää tummaa laattaa, vaikka luonnonvaloa ei olisikaan saatavilla. Toki vaaleus luo tilan tuntua jo itsessään, mutta kun valaistuksesta huolehtii hyvin, voi kylpyhuoneeseen valita tummempaakin laattaa, jos se itseä miellyttää.

Voiko isoa laattaa käyttää kylpyhuoneen lattiassa?

Ilman muuta. Tällöin on vain oltava tarkkana kaatojen kanssa: Jos viemäri on keskellä lattiaa, iso laatta ei toimi. Suuren laatan käyttäminen vaatii, että kaivojärjestelmä tulee jonkun seinän viereen ja kaato suuntautuu sinne.

Kylpyhuoneeni on kookas, minkälaista laattaa kannattaisi valita?

Kookkaassa kylpyhuoneessa on ihana tilaisuus käyttää suurta laattaa ja maustaa tilan makeilla tehosteilla. Kapeat boordit ja mosaiikkisoirot suihkujen takana ovat nyt out, nyt käytetään kokonaisia tehosteseiniä. Niitä voi olla myös kaksin kappalein: keskenään vastakkaiset tehosteseinät luovat parhaimmillaan todella hienon efektin.

Kylpyhuoneeni on pitkä ja kapea, miten valitsen laatat, ettei se olisi niin käytävämäinen?

Päätyseinään suosittelen tummempia laattoja ja muille seinille vaaleampia – tämä ratkaisu korostaa päätyseinää ja tuo sen ikään kuin visuaalisesti lähemmäksi. Kannattaa harkita leikittelyä esimerkiksi ladonnoilla ja erimuotoisilla laatoilla: Esimerkiksi kalanruotoladonta tai mutterin malliset kuusikulmaiset laatat tekevät päätyseinästä kiinnostavan.

Sama tila, neljä eri ilmettä – katso kuvat!

Johanna on piirtänyt Värisilmän sivuilla olevalla ilmaisella Blueprint-suunnitteluohjelmalla samaan tilaan neljä erityylistä kylpyhuonetta. ”Halusin tuoda tässä esille ääripäät: Miltä kylpyhuone näyttää, jos laatat ovat kooltaan 20 x 20 tai vastaavasti jättimäiset 60 x 60. Kuten kuvista voi nähdä, kylpyhuoneiden ilmeet muuttuvat aivan täysin!”

1. Ylellinen kylpylätunnelma

Tavallinen kylpyhuone muuttuu äkkiä spa-henkiseksi, kun käyttää Sensi-marmorilaattaa. Lattiassa tumma 30×60 Sensi Pietra grey laatta sekä seinissä 60×60 kokoisena Sensi Staturio White lux+ luovat luksuskylpylän tunnelman marmorin kuviolla sekä laatan kiiltävällä pinnalla. Suuri neliömäinen seinälaatta tekee kylpyhuoneesta tilavamman oloisen. Saippuateline on laatoitettu Sensin 5×5 mosaiikilla.

2. Kuin vanhaan aikaan

Kylpyhuoneen seinissä on perinteisistä perinteisin 20×20 kokoinen valkoinen Sanit mattalaatta sekä tehosteseinänä altaan viereinen seinä 20×20 kokoisena Ottocento Basalto -laatta. Lattialaattana Ottocento Talco 20×20 toimii yksityiskohtana koko kylpyhuoneelle ja tuo vanhanajan tunnelmaa. Saippuateline koristeltu lattialaatalla, joka luo kivan yksityiskohdan.

3. Värisiä pelkäämättömille

Miksi kylpyhuone ei voisi olla dramaattinen? Seinissä Petrooli 20×60 -laatta sekä suihkuseinässä rohkeasti nostettu kuusikulmainen Scale Black matt -lattialaatta osittain seinään. Saippuatelineen väri raikastaa tummaa seinää. Lattialaatan muoto luo persoonallista ilmettä.

4. Rustiikkinen ruskea

Tehosteseinänä 60×60 Interno rust -laatta ja lattiassa sama 10×10 kokoisena. Sivuseinillä on Interno mud 30×60 -laatta, jonka pystyladonta korostaa seinien korkeutta. Kylpyhuoneen suihkuseinässä tehostelaattaa, joka korostaa värillään telinettä seinästä.

Keraamiset laatat -kuvasto

Lataa laattakuvasto ja tutustu uutuuksiin. Syksyn uutuusmallistoissa on esimerkiksi trendikkäitä puu- ja kivipintoja muistuttavia laattoja. Mallistot on suunniteltu helposti toisiinsa yhdisteltäviksi. Niiden avulla voit toteuttaa kotiisi harmonisia, puu- ja kivipintoja jäljitteleviä yhdistelmiä ja kokonaisuuksia!

Lataa Keraamiset laatat -kuvasto