Niin jykevää on maalaus

Niin jykevää on maalaus

Kymmenen aarin tontillemme on mahdutettu 19 tammen lomaan kaksi rakennusta. Toinen on reilu 80-neliöinen pulpettikattoinen piharakennus, jossa on varaston ja kahden auton tallin lisäksi työtilaksi tai toiselle sukupolvelle tarkoitettu kahden huoneen ja keittiön kompakti miniasunto.

Tuuheapuustoisen tontin eteläreunassa on kahteen otteeseen laajennettu varsinainen asuinrakennus. Vuodelta 1957 periytyvä tyyppitalo on peruskorjattu ja sitä on laajennettu Katariinanlaakson asuntomessuille vuonna 1988. Kymmenen vuotta sitten se sai vielä jatkokseen arkkitehtonisen laajennusosan. Puiden katveessa maalipinnat ovat pysyneet siedettävinä eikä taloa ole maalattu sitten messujen. Nyt oli aika.

Projekti alkoi jo viime syksyllä, kun etsimme sopivaa maalaria. Valinta oli helppo. Nuori ja taitava kristiinankaupunkilainen Simon Rosendahl SR Målerista maalasi vuosi sitten mökkimme ja lopputulos oli upea. Saimme houkuteltua Simonin kesäkuuksi Turkuun. Ennen projektia sain maalarilta ostoslistan maaleista:

  • Tikkurila Homeenpoisto 5 litraa
  • Tikkurila Valtti pohjuste 2,7 litraa
  • Tikkurila Öljypohja 2,7 litraa (sävytetty)
  • Tikkurila Öljypohja 2,7 litraa (sävyttämätön)
  • Tikkurila Ultra Classic 2 x 18L (valkoinen)
  • Tikkurila Ultra Classic 6 x 18L (sävytetty)
  • Tikkurila Unica Akva 9 litraa (valkoinen, Ikkuna- ja ovimaali)

Tarvitaanko maalaukseen todella yli 160 litraa maaleja? Pakko olla laskuvirhe. Eihän ne mahdu edes pienen autoni peräkonttiin. Mutta kyllä kaikki tarvitaan. Talomme suorastaan imevät kaiken maalin kuin kuiva iho kosteusvoiteen. Sileä iho näyttää nuoremmalta. Urakka on vielä kesken, mutta jo nyt tiedän, että tulos on upea.

Ohitsemme kulkee suosittu ulkoilureitti ja eilen puutarhatöitä tehdessäni kuulin, miten kolme ohikulkevaa naista pysähtyi ottamaan kuvia talostamme: ”Katsokaa, miten hieno tuosta talosta tulee, kun se maalataan!”, yksi heistä sanoi. RÄPS RÄPS RÄPS!

Kun naiset jatkoivat matkaa, kävelin katsomaan taloamme sieltä, mistä hekin sitä ihailivat. Ja toden totta. Talon koko olemus oli jo yhdellä maalauskerralla kirkastunut vuosia nuoremmaksi, vaikka sävy pysyy täsmälleen samana, joksi se oli alun perin määritelty. Maalipinnan vuosien mittaan päälleen kasaama tunkkaisuus, virttyneisyys, huokoisuus ja home poistuvat.

Mutta mikä näyttää hyvältä kaukaa, näyttää – jos mahdollista – vielä paremmalta läheltä. Lähietäisyydeltä tarkasteltuna talomme on saanut aivan uutta ryhtiä ja jykevyyttä. Uuden maalipinnan saanut puu näyttää uudelta ja iskunkestävältä. Se on valmis ottamaan vastaan tulevat vuodet. Niin jykevää on maalaus.

 

Juuso Enala