Tapetit, jotka nostavat seinille 1940–60-lukujen kuosit – ihana Scandinavian Designers II

Tapetit, jotka nostavat seinille 1940–60-lukujen kuosit – ihana Scandinavian Designers II

Ajattomia ja ajankohtaisia luontokuvia rönsyilevät tapetit tarjoavat pohjoismaisten muotoilijoiden tunnetuimpia kuoseja.

Scandinavian Designers II -mallistoon on valittu tapetit, joiden kuosit on 1940–60-luvulla suunnitellut  viisi muotoilun ikonia: Stig Lindberg, Viola Gråsten, Arne Jacobsen ja siskokset Gocken ja Lisbet Jobs.
Osta verkkokaupasta

Scandinavian Designers II -tapettimalliston kantava teema on kukkia ja lehtiä versova luonto. Mallisto koostuu 14 eri kuosista, joista on tarjolla yhteensä 43 erisävyistä vaihtoehtoa. Luontoa henkivät tapetit antavat ihanan värikylläisen taustan pohjoismaisen pelkistetylle sisustustyylille. Tapetit ovat helposti seinälle kiinnitettäviä EasyUp-kuitutapetteja. Mukana on kaksi digitaalista kuvatapettia: Aurora ja Rabarber. Alun perin monet näistä kuoseista painettiin tekstiileihin tai astioihin. Nyt rakastetut klassikot saavat uuden elämän, kun tapetit nostetaan seinille.

Stig Lindberg (1916–1982) tapetit: Berså, Pottery, Melodi, Poem d’amour

Stig Lindbergin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Hänen koristeellisessa tyylissään on ripaus sadunomaisuutta, joka on ihastuttanut ruotsalaiskotien klassikoiksi muodostuneissa tekstiileissä, astioissa, televisioissa ja lastenkirjojen kuvituksissa. Leikkisässä tyylissä on usein mukana ripaus surrealismia.

 • Berså: Tyylitellyllä Berså-lehtikuviolla koristettuja astioita myytiin valtavia määriä 1960-luvulla. Kuosista on tullut rakastettu klassikko, jota vaalitaan ruotsalaiskodeissa edelleen.
 • Pottery: Lindberg aloitti uransa keramiikan parissa. 1940-luvulla hän suunnitteli keramiikkapatsaita ja opetti alaa yliopistolla.
 • Melodi: Yksityiskohtia vilisevästä Melodi-kuosista löytyy jokaisella katsomiskerralla jotain uutta. Alun perin kuosia painettiin tavaratalo NK:n (Nordiska Kompaniet) tekstiileihin.
 • Poem d’amour: NK:n tekstiilistudion johtaja Astrid Sampe rakastui tähän eteeriseen, 1947 julkaistuun tekstiilikuosiin niin syvästi, että teetti siitä itselleen mekon. Lindberg teki hänelle posliinikukista mekon kanssa yhteensopivat korut, jotka kuuluvat nykyään Nordiska Museet -museon kokoelmiin.

2sdkuvaa__

Viola Gråsten (1910–1994) tapetit: Amorina, Romans

Viola Gråsten tunnetaan Ruotsin tekstiilisuunnittelun uudistajana ja modernisoijana. Suomessa syntynyt ja kasvanut Gråsten muutti Ruotsiin sodan aikana vuonna 1944, kun villasta oli Suomessa pulaa. Hän työskenteli ensin NK-tavaratalolle ja uudisti mattojen ja painettujen tekstiilien valikoiman. Gråstenin tunnistettava tyyli yhdistää virtaavia muotoja ja harvinaislaatuisia väriyhdistelmiä.

Amorina: Käsin piirretyt lehdet muodostavat tiheän lehvästön. Alun perin tekstiileihin suunniteltu kuosi on vuodelta 1962.
Romans: Gråstenille tyypillistä sattumanvaraisuutta ja luonnosmaisuutta korostava lehtikuvio on piirretty vuonna 1964. Ilmava lehtikuvio suunniteltiin tekstiileihin.2sdkuvaaArne Jacobsen (1902–1971) tapetit: Vertigo, Bladranker, Trapez, Arne

Maailmankuulu tanskalainen arkkitehti ja muotoilija Arne Jacobsen tunnetaan huonekaluistaan, tekstiileistään ja aterimistaan. Tanskalaisen modernismin kärkinimi Jacobsen osasi mestarillisesti hyödyntää yksinkertaisia muotoja, kuten kolmioita ja ympyröitä, luodessaan syvyyttä ja rytmiä ajattomiin kuoseihinsa. Jacobsenin tyylille tyypillistä on geometrisuus ja funktionaalisuus.

 • Vertigo: Puoliympyröiden hypnoottiseen rytmiin perustuva kuosi on suunniteltu huonekalujen verhoilukankaaksi.
 • Bladranker: Geometristen muotojen ohella Jacobsen löysi inspiraatiota myös luonnosta. Bladranker-kuosin kukkivat köynnökset ovat siitä taidonnäyte.
 • Trapez: 1950-luvulla suunniteltu vinoista kolmioista koostuva Trapez-kuosi on jo pitkään ollut arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden suosikki.
 • Arne: Kodikkaan punosmainen kuvio koostuu pienistä kolmioista ja puoliympyröistä. Kuosi kuuluu Jacobsenin tekstiilikuvioiden laajaan arkistoon.

2_arne_jacobsen_kuvaaGocken Jobs (1914–1995) ja Lisbet Jobs (1909–1961)
tapetit: Rabarber, Trollslända, Köksväxter, Aurora

Ruotsalaiset siskokset Gocken ja Lisbet Jobs valmistuivat keraamikoiksi 1930-luvulla. Kun toisen maailmansodan aikana keramiikan lasitteesta oli pulaa, NK:n tekstiilistudion johtaja Astrid Sampe houkutteli heidät siirtämään luontoaiheiset kuosinsa keramiikasta tekstiileihin. Heidän värikkäät, käsin painetut kankaansa toivat iloa sodanjälkeiseen harmauteen ja pehmensivät ajan funktionaalista tyyliä.

 • Rabarber: Yksi Gocken Jobsin halutuimmista ja rakastetuimmista kuoseista on kesäinen Rabarber, jossa raparperin varret kasvavat runsaan kukkaniityn keskellä. Digitaalisen kuvatapetin pinnassa on kerniliinamainen efekti. Kuvatapetin koko on 265 x 90 senttimetriä (kaksi vuotaa). Kuviota voi toistaa loputtomasti.
 • Trollslända: Gocken Jobsin NK:n tekstiileihin suunnittelema Trollslända-kuosi on vuodelta 1945. Tämä tapetti painetaan Boråstapeterin vanhimmalla painokoneella, jotta siihen saadaan oikea tunnelma.
 • Köksväxter: Lisbet Jobsin 1950-luvulla suunnittelema kasvikuosi tuo kesän tuntua huoneisiin ympäri vuoden.

Aurora: Lisbet Jobsin arvostetuin kuosi Aurora on tulvillaan niittykukkien taikaa. Näyttävä kuosi on suunniteltu vuonna 1956. Scandinavian Designers II -mallistossa kuosi on mukana digitaalisena kuvatapettina, jossa kuvaseinän koko on 265 x 90 senttimetriä (kaksi vuotaa). Kuviota voi toistaa loputtomasti. Tapetin pinnassa on kerniliinan tuntua.BT_SDII_Rabarber_Bookcorner_CloseUp1

Näin helppoa tapetointi on, katso video: