Sininen – uusi musta

Sininen – uusi musta

Teksti ja kuvat: Minna Jones

Tasaisin välein tulee trendivärejä, jotka lipuvat sisälle sisustusmaailmaan. Nyt se on sininen, pääosassa musteensininen, mutta muutkin murretut sinen sävyt toki kelpaavat. Sininen onkin täydellinen vastapari kaikelle muulle, nyt pinnalla olevalle, kuten vaalealle puulle, messingille, harmaan ja pastellin sävyille ja tietysti perinteiselle valkoiselle. Sininen näyttäytyy jo tekstiileissä, sävynä tapeteissa sekä reippaasti maaleissa, ja aavistuksen jo kalusteissakin.

Me suomalaiset olemme vähän varovaisia värien käyttäjiä, suosimme mielellämme vaaleita pintoja ja pieniä terhakoita tehostevärejä. Pinnalla oleviin sisustustrendeihin heittäydymme huomattavasti varovaisemmin ja hitaammin, kuin vaikka naapurimaamme Ruotsi. Mietimme ja annamme asioiden kehittyä rauhassa ja hyvä näin. Eihän tarkoitus ole luoda kaikille samantyylistä kotia, vaan löytää vain ne itselle sopivat asiat ja elementit. Naapurimaassamme on kuitenkin hyvin osattu käyttää hyväksi trendijanoisten tarvetta uusia kotikulmat tasaiseen tahtiin. On esimerkiksi Pickyliving ja Superfront, yrityksiä, jotka valmistavat Ikea-kaappeihin ”design” ovia ja vetimiä, eri väreissä ja eri materiaaleista. Tai Bemz, joka valmistaa samaisen yrityksen sohviin ja nojatuoleihin irtopäällisiä mm. designerkankaista.

Mutta onko järkevää ja ekologista uusia koko ajan sisustusta viimeisimpien sisustusvillitysten mukaan? Ei todellakaan. On hyvä ottaa pala sieltä, pala täältä ja muistaa, mikä on oma kodin henki ja sydän.

Mutta uuden elämän antaminen kulahtaneelle sohvalle uusimalla päällinen, se on järkevää. Entä sitten vanha keittiö, jossa kaapin rungot ja ovet ovat laadukkaat ja ehjät mutta tumman puun väri ei enää miellytä. Yksi mahdollisuus on kaappien maalauttaminen tai se, että maalaa itse vain ovet.

Ensin täytyy irrottaa ovet saranoilta ja hioa pinnat kevyesti. Sen jälkeen pienellä superlontelalla pohjamaalata ovet, antaa kuivua kunnolla ja sitten maalta halutulla sävyllä. Aika pieni panostus, mutta ihan varmasti suuri muutos. Ja vielä kun päälle uusii vetimet, on freesaus muutamalla satasella valmis.

Itse maalaaminen ei ole työlästä, mutta totuuden nimissä, esivalmistelut on se, joka usein vie eniten aikaa. Pitää suojata, hioa ja vielä malttaa maalauskertojen välillä antaa kuivua. Alun maalauskipinälle voi luoda maalaamalla vaikka ensin joku kaunis, mutta kulunut pikku kaluste uusiksi, vaikka vain jakkara. Käsillä tekeminen ja oman kädenjäljen näkeminen on myös loistavaa vastapainoa arjen hektisyydelle.

uusimusta1

uusimusta2

uusimusta3

uusimusta4

Maalipensselin dippasin Lumo-värikartan Velmu-sävyyn ja seinällä Virne, Muste ja Velmu -mallipalat. Lisäksi suosittelen katsomaan vielä Boråsin Pigment-sarjan Dark Denim tapettia. Aivan loistovalinta, jos kaipaa tasaista mattapintaista sinistä seinälle.

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!