Sisusta laatoilla!

Sisusta laatoilla!

Lataa Keraamiset laatat -kuvasto

Laattoja voi käyttää muuallakin kuin kosteissa tiloissa tai eteisen lattialla. Laatta on näyttävä pintamateriaali, joka tuo sisustukseen kolmiulotteisuutta ja mielenkiintoa.

Kodin sisustuksen ei tarvitse olla vakava asia. Värisilmä Rovaniemen Tunnetila-asiantuntija Mari Peräntie suositteleekin meitä suomalaisia tekemään sisustuksessa aiempaa rohkeampia ratkaisuja.

–Laatoilla voi huoletta irrotella ja leikkiä sisustuksessa. Erityisen helppoa se on kuivissa tiloissa, joissa ei tarvitse välittää kosteuseristyksistä ja kaadoista.

Rovaniemen Värisilmäliikkeen Mari Peräntie. Kuva Kaisa Sirén

Laattoja voi käyttää esimerkiksi makuuhuoneen tai olohuoneen seinämateriaaleina, eikä niiden tarvitse aina ulottua lattiasta kattoon.

–Kuusikulmainen laatta on siitä hauska, että sen muodolla voi leikkiä. Loppuseinän voi maalata tai tapetoida laatan sävyyn sopivaksi, Mari vinkkaa.

Rewind_makuuhuone

Laattojen avulla voi myös rakentaa seinään kirjahyllymäisiä syvennyksiä vaikka olohuoneeseen tai keittiöön. Näitä Peräntien mukaan näkee Keski-Euroopassa paljon.

Eteisen ja keittiön lattialla olemmekin jo tottuneet käyttämään laattoja. Peräntien mielestä materiaali sopii hyvin myös olohuoneen lattiamateriaaliksi perinteisen parketin tai laminaatin sijaan.

Immagini 1490

 

–Erityisesti, jos olohuone ja keittiö ovat yhtä tilaa ja keittiössä on laattalattia, laatta kannattaa ulottaa myös olohuoneen puolelle. Näin vältytään harmillisilta saumoilta. Kun laatan alla on vielä lattialämmitys, se tuntuu miellyttävältä jalkoja vasten. Kesällä lattia on puolestaan miellyttävän viileä.

Peräntien mukaan laattakoot ovat yleisesti ottaen kasvaneet, ja perinteisen 10 x 10 senttimetrin laatan rinnalla on alettu käyttää yhä isompia laattoja. Suurikokoisia laattoja käytetään nyt paljon myös kosteissa tiloissa. Lattialla nämä edellyttävät seinänvieruskaivoa, sillä jos lattiakaivo on keskellä lattiaa, kaadot onnistuvat vain pienillä laatoilla.

Laattojen kokojen lisäksi myös niiden väreissä ja struktuureissa on valinnanvaraa. Tapettimaisilla ja kuvioiduilla laatoilla saa sisustukseen mukavaa pintaa ja kolmiulotteisuutta. Murretut ja maanläheiset sävyt ovat suomalaisten suosiossa, ja värimaailma on Peräntien mukaan menossa aiempaa ruskeampaan suuntaan. Sen sijaan pastellisävyt ovat siirtyneet enemmän tapetteihin.

–Laattojen marmorikuosi on tullut jäädäkseen. Tulossa on skandinaaviseen tyyliin sopivia värejä harmaan eri sävyissä.

Bistrot_Camera_con_Bagno__

Laatoissa löytyy myös puuta jäljitteleviä pintoja. Tällainen on kiva valinta esimerkiksi terassille tai vaikkapa seinään paneelimaiseksi tehosteeksi.

Woodplace_Camera_A_1