Syksyn 2022 pintamateriaalien trendit: Luonto tulee kotiin

Syksyn 2022 pintamateriaalien trendit: Luonto tulee kotiin

Pintamateriaalit ovat nyt rohkeita ja värikkäitä. Erityisesti maanläheiset sävyt ja luontoaiheet valloittavat kodin pinnat lattiasta kattoon.

Kiinnostavin väri nyt: ruskea kaikissa sävyissään

Skandinaavisessa tyylissä suositut harmaan ja valkoisen sävyt saavat pitkän ylivallan jälkeen, jos ei nyt ihan väistyä kokonaan, niin ainakin antaa tilaa maanläheisille ja vähän räväkämmillekin väreille. Huonekaluissa ja tekstiileissä ruskea on ollut suosiossa jo tovin, mutta nyt erilaiset ruskean sävyt kylmästä suklaanruskeasta ja toffeesta lämpimän punaruskeaan valloittavat myös kotien seinät.

Esimerkiksi Tikkurilan vuoden 2022 väri punaisenruskea Tuulihaukka on mainio monitoimisävy: jos koko seinän maalaaminen punaruskeaksi epäilyttää, Tuulihaukka toimii hienosti myös pienemmin käytettynä kalusteissa.

Ruskeiden sävyjen voittokulkua siivittää myös pinnalla oleva 70-luvun tyyli, ja rohkeat yhdistelevätkin ruskeaa lämpimään oranssiin ja okraan.

Murrettuja vihreitä kuten salviaa ja sinivihreää

Toinen ajankohtainen väriperhe on murretut vihreät, joita on helppo yhdistää trendikkäisiin ruskean sävyihin. Erityisesti harmahtava salvianvihreä ja kylmähkö sinivihreä ovat nousussa, ja ne sopivat oivallisesti punaisenruskean ja toffeen pariksi.

Jos toiveissa on vihreä seinä, mutta sävyn voimakkuus mietityttää, kannattaa kokeilla mieluisasta vihreästä kaikkein vaaleinta sävyä. Myöhemmin päälle voi maalata samaa sävyä asteen tummemmalla.

Tehosteseinissä tapahtuu – valkoisen sijaan värejä

Pitkään tehosteseinä toteutettiin siten, että yksi seinä maalattiin väripilkuksi ja loput jätettiin valkoisiksi. Nyt kaikki seinät saavat jonkin sävyn: yksi vahvemman, loput siihen sopivan mutta hillitymmän sävyn. Kaikilla seinillä on siis jotain muuta kuin valkoista!

Värisilmän maalien ja lattioiden valikoimapäällikkö Kyösti Raidén kertoo, että maaleissa kiinnostavat myös ekologisuus, hengittävyys ja muovittomuus.

– Erityisesti vanhoissa rakennuksissa on tärkeää, ettei maaleilla suljeta pinnan hengittävyyttä ja rakenteiden ekosysteemiä, jottei tule seurauksia rakenteisiin. Pienemmät maalitehtaat erottautuvat markkinoilla usein juuri tällä muovittomuudella, kuten esimerkiksi Virtasen Maalitehdas, jonka kanssa Värisilmä on tehnyt paljon yhteistyötä.

Saisiko olla japanilaista vai ranskalaista tyyliä?

Ei ole liioittelua sanoa, että lattiat luovat kehyksen koko sisustukselle. Tällä hetkellä lattiatrendeissä näkyy vaalea japandi-tyyli, jossa yhdistellään japanilaista minimalismia skandinaaviseen estetiikkaan. Vaaleat puunsävyt lattiassa tuovat tilaan tällöin kaivattua eteerisyyttä ja zen-henkeä.

Toinen pinnalla oleva tyylisuuntaus on kodikas ranskalainen tyyli, jossa tummemmat puunsävyt ja erilaiset ladonnat kuten kalanruoto, chevron ja hollantilainen kuvio luovat laadukkaan ja klassisen vaikutelman.

– Myös lattioissa näkyy entistä enemmän lämpimiä sävyjä, ja lattioissa saa olla elämää pinnassa. Harmaan sävyinen lattia, joka on ollut suomalaisten suosikki, on vähän väistynyt ja myynti jakautuu nyt tasaisemmin useamman tyylisiin lattioihin, Raidén tiivistää.

Uusia lattiasuosikkeja: vinyylilankku ja kovetettu puulattia

Lattiamateriaaleissa on tapahtunut hurjasti kehitystä viimeisen 10 vuoden aikana, ja yksi suurista nousijoista on vinyylilankkulattia. Toisin kuin puurunkoiset lattiat kuten parketti ja laminaatti, vinyylilankku ei elä kosteuden mukana vaan pysyy stabiilina ja on hyvin helppohoitoinen. Se ei myöskään kopise. Nykyiset vinyylilankut on myös saatu niin aidon näköisiksi digipainatuksella ja pinnan syykuvioinnilla, että on vaikea sanoa, onko kyseessä parketti vai vinyylilankku.

Mielenkiintoinen innovaatio on kovetettu puulattia, jossa on aito viilupinta, mutta joka on kolme kertaa lujempi kuin tavallinen puulattia. Se kestää hyvin iskuja ja kulutusta, ja sen eläminen on hyvin vähäistä. Lisäksi se on ympäristöystävällinen, sillä valmistusprosessissa koko puu voidaan hyödyntää paremmin kuin tavallisen lautaparketin valmistuksessa. Tälle Bjelinin kehittämälle Woodura-lankkulattialle povataan suurta suosiota.

– Myös kokolattiamatot tekevät tuloaan, ihmiset ehkä kaipaavat koteihinsa nyt pehmeyttä. Oikein hoidettuna niiden puhtaanapito ei myöskään ole nykyään ongelma, Raidén kertoo.

Tapetti vie ulkoilmaan: lehtiä, lintuja ja kukkia

Selvästi suurin trendi tapeteissa on erilaiset luontoaiheet. Nyt kuitenkin lehvästöt ja kukat ovat suuria ja näyttäviä esimerkiksi romanttisen pikkukukan sijaan.

Myös linnut ovat palaneet tapetteihin, ja niitä näkyykin usean valmistajan mallistossa. Lintujen ajatellaan symboloivan keveyttä ja uskoa tulevaisuuteen – teemoja joita moni kaipaa vastapainoksi maailman myllerryksille.

Niin kuin muussakin sisustuksessa, myös tapeteissa värimaailma liikkuu maanläheisissä sävyissä. Ajankohtaiset ruskean, terrakotan ja okran sävyiset tapetit luovat kodikkaan, lämpimän tunnelman. Ja jos ei halua tummaa sävyä koko kotiin, niihin on helppo yhdistää esimerkiksi lämpimän vaaleita maalipintoja.

Sinisen ja vihreän sävyt tapeteissa pitävät toki edelleen pintansa, mutta uutuutena nousevat violetit tapetit. Sen sävyjä on tarjolla herkullisesta tummasta luumusta 90-luvun vaaleaan liilaan ja laventeliin.

– Jos kyseessä on seesteisempi pienikuvioinen tapetti, sillä tapetoidaan tilan kaikki seinät. Suurikuvioisia ja värikkäitä tapetteja käytetään enemmän tehosteseiniin. Yksi vahvistuva ilmiö on kodin arkkitehtuurin kunnioitus. Yhä enemmän halutaan, että tapetti sopii asunnon arkkitehtuuriin ja rakentamisaikakauteen, jotta kokonaisuus olisi eheä, kertoo Värisilmän tapettien ja laattojen valikoimapäällikkö Tiina Hakola.

Laatoilla ylellistä spa-tunnelmaa: marmorissa enemmän on enemmän

Laatoissakin harmaa on saanut väistyä voimakkaampien värien tieltä. Etenkin suurien laattojen sävyissä näkyvät pehmeät maanläheiset sävyt beige, hiekka, taupe ja greige. Myös luonnonkivikuviot, kuten marmori, ovat edelleen vuosien suosion jälkeenkin hyvin kysyttyjä, sillä niillä saa ylellistä spa-fiilistä kotikylppäriinkin.

Nyt marmorikuviot ovat aiempaa runsaampia: upeasti lainehtivassa laatassa saattaa olla rohkeasti vaikka ruskeaa, mustaa, valkoista ja ripaus kultaa. Esimerkiksi Incanto-sarjasta löytyy marmorikuvioiden ystävälle varmasti se oma suosikki.

Jättilaatoissa luontoa, pikkulaatoissa rohkeita värejä

Marmorin lisäksi toinen suurissa laatoissa näkyvä trendi on luontoaiheet. Tapettimaisilla, luontokuvioisilla laatoilla voi luoda kodikkaita ja raikkaita kokonaisuuksia kylpytiloihin. Sama koskee puukuvioisia laattoja: monet saavat kaipaamansa lämpimän tunnelman kylppäriin puun pintaa mukailevalla laatalla.

Pienissä laatoissa taas trendikkäitä ovat suorakaiteen muotoiset, värikkäät tiililaatat, joita halutaan erityisesti sinisen ja vihreän sävyissä. Myös pinnat ovat rosoisempia: laatta saa olla epätasainen reunoiltaan ja pinnoiltaan, vähän kuin käsin tehty.

– Kun ennen valittiin tummempi laatta lattiaan ja vaalea seiniin, nyt on siirrytty samaan laattaan sekä lattiassa että seinissä. Myös pystyladonta on edelleen in suorakaiteen muotoisissa laatoissa, Hakola kertoo.