Syysprojekti

Syysprojekti

Olen aika paljon käsitellyt blogissani pintamateriaaleja mutta nyt hommat ovat siinä pisteessä, että pistän taas kaakelit, saumalaastit ja maalit todelliseen testaukseen.

Olen omien suunnittelutöiden ohessa tekemässä pikku remonttia. Tai sana ”pieni” oli kuvitelmani vielä kuukausi sitten, kunnes todellisuus astui kehiin. Onneksi olen armoton optimisti, mitä remontteihin tulee, mikä on ihan hyvä.

Kyseessä on vajaat 30-neliöinen yksiö vuodelta 1956, joka on kymmenen vuotta kiertänyt vuokralaiselta toiselle. Muutama vuosi sitten asuntoon tehtiin mahdollisimman halpa putkiremontti, jossa uusittiin tulovesiputket eli toisin sanoen kaikki putket jäivät pintaan. Poistovesiputkien pinnoitus ei onnistunut niiden huonon kunnon takia, joten lavuaarin vesiputki ilmestyi vanhan ammeen kylkeen (viritelmä näkyy osittain vielä tuossa kuvassa, vaikka putki on jo katkaistu). Pesukoneen poistovesi sai luikerrella myös ammeen kautta lattiakaivoon… Ei kaunista, muutenkin vähän ankeassa ja huonosti suunnitellussa kylpyhuoneessa, jossa pesukone tukki oviaukon ja kulahtanut amme täytti koko tilan.

Miten sitten olen edennyt? Ihan ensimmäiseksi teetin asbestikartoituksen. Se on nyt vuoden alusta voimaan tullut pakollinen toimenpide kylpyhuoneremonteissa, jos asunto on rakennettu ennen vuotta 1994 ja siellä on alkuperäisiä elementtejä, kuten vaikka vain lattia tai kiinteä amme. Näiden alla voi olla asbestia ja se täytyy tutkia ennen purkutöiden aloittamista. Asbestin käytön huippuvuodet osuvat vuosille 1963 – 79 eli jos kylpyhuone on remontoitu 70-luvun lopussa, on suuri todennäköisyys löytää asbestia. Sitä kun käytettiin vähän kaikkeen.

Tässä kohteessa asbestia ei ollut, mikä oli positiivinen yllätys eli pääsin aloittamaan purkamisen. Ja juu, purkutyöt tein itse… Putkimies tietysti irrotti vesikalusteet ja tulppasi putket, ennen kun pääsin nakkuttamaan kaakelit irti ja piikkaamaan seinien irto rappaukset. Tosin tätä ennen olin jo purkanut vanhan keittiön, kaatanut kiinteän komeron seinät, irrottanut listat ja purkanut vanhan laminaatin pois. Sotkua… Ja paljon fyysistä työtä. Toisaalta paljon myös säästöä, kun itse tekee.
blogi_lokakuu1

blogi_lokakuu2blogi_lokakuu3

Yllätyksiä on tietysti tullut. Kun vanha, seiniin kiinni rapattu amme purettiin pois, paljastui lattian rajasta vanhat patteriputket, joissa valitettavasti on vielä painetta eli niitä ei voinut poistaa. Eli lattiaa joudutaan korottamaan noin 4 cm. Eilen aamusta kannoin 17 säkkiä sementtiä… Joista 12 uppoaa tuohon lattiaan… Mutta, vielä minä hymyilen. Eipä tarvitse pahemmin käydä jumpassa. Myös vanha lattiakaivo oli viritelmien kuningatar eli se kaivettiin varovasti pois ja uusittiin. Myös lavuaarille on nyt uusi, asianmukainen poistovesiputki paikoillaan ja uusi lattia voidaan nyt valaa.
blogi_lokakuu4

Entä se keittiö, kodin sydän? No se näyttää nyt tältä. Eli onhan tässä vähän vielä työtä.

blogi_lokakuu5

Mutta tässä lähtötilanne kuukausi sitten.
blogi_lokakuu6

 

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!