Talon julkisivu kuosiin Maalitohtorin vinkein

Talon julkisivu kuosiin Maalitohtorin vinkein

Talon maalausta kannattaa harkita viimeistään siinä vaiheessa, kun vanha maalipinta alkaa hilseillä. Mitä nopeammin toimeen ryhtyy, sitä pienemmällä työllä julkisivun saa kuntoon. Loviisan Värisilmän Maalitohtorin Jonas Hällforsin neuvoilla saat talosi julkisivun taas kukoistamaan.

TEKSTI Tuomas Lehtonen KUVAT Arto Wiikari / Otavamedia

Pohjatyö ratkaisee lopputuloksen

Maalausprojektin tärkein vaihe on pohjatyö. Malta siis puhdistaa vanhat maalipinnat huolella ja raaputtaa irtoava maali pois. Huolellisuutesi palkitaan projektin päätteeksi. Tässä toimivia vinkkejä pohjatöiden tekemiseen.

Vuokraa tai lainaa kunnon telineet, jotta työ käy joutuisasti ja turvallisuutesi on taattu. Vaikeimpien paikkojen maalaamiseen on järkevintä käyttää henkilönostinta. Lue aina huolella telineiden asennusohjeet. Varmista, että saat telineen asennetuksi suoraan. Muista kiinnittää teline taloon tai tue se tukipuomein maahan ohjeiden mukaisesti. Suojaa suojamuovilla talon vierustalla olevat kasvit ja pinnat. Käytä suojauksen kiinnittämiseen hyvälaatuista, takertumatonta maalarinteippiä. Näin voit hyödyntää kertaalleen asennettua suojausta koko maalausprojektin ajan.

Tarkista vanhan maalipinnan ja verhouksen kunto ennen pohjatöihin ryhtymistä. Vaihda lahonneet puuosat uusiin ja paikkaa rappauksen halkeamat laastilla. Poista maalipinnan hilseilevät ja lohkeilevat kohdat raapalla tai teräsharjalla. Viimeistele raappaamasi kohdat hiekkapaperilla (karkeus esimerkiksi P120). Pese koko maalattava seinä homeenpoistoaineella, vaikka se näyttäisi päällisin puolin siistiltä. Homeenpoistoaine tappaa homekasvuston, poistaa pinttyneen lian ja karhentaa maalattavan pinnan. Myös edellisenä vuonna pohjamaalattu uusi verhouspuu kannattaa pestä homepesulla ennen pintamaalausta. Levitä pesuaine alhaalta ylöspäin maalipintojen pesuun tarkoitetulla karheahkolla harjalla. Huuhdo pinnat ylhäältä alaspäin. Tee pesu mieluiten käsin, sillä painepesuri työntää veden syvälle puun sisään ja kuivuminen kestää pitkään.

Maalitohtori7

Maalaa oikein

Ole tarkka maalityypin valinnassa, ja hanki myös laadukkaat maalausvälineet.

Selvitä, millä maalityypillä ja värisävyllä julkisivu on aiemmin maalattu. Virheellisesti valittu maali kuoriutuu vanhan pinnan päältä nopeasti. Öljymaalin tunnistaa kalkkiutuvasta ja halkeilevasta pinnasta. Vesiohenteinen maali puolestaan hilseilee ja irtoilee suurina lastuina. Vesiohenteisella maalilla ja peittävällä puunsuojalla voi maalata kaikkien maalipintojen paitsi punamullan päälle. Aiemmin punamultamaaleilla eli keittomaaleilla maalattu pinta voidaan huoltomaalata vain lietemaalilla. Öljymaali puolestaan soveltuu vain aiemmin öljymaalilla käsitellyn pinnan päälle.

Talomaali antaa paksumman maalikalvonsa ansiosta pitkäaikaisemman suojan puulle kuin kuullote. Peittosuojan etuna on puolestaan parempi tarttuvuus höylättyyn hirsipintaan. Kuullote jättää puunsyyt kauniisti näkyviin. Voit tuoda maalinäytteen analysoitavaksi Värisilmä-liikkeeseen. Selvitämme sekä maalityypin että värisävyn. Voit myös pyytää Maalitohtoria paikan päälle auttamaan asiassa.

Varmista, että käsittelyolot ovat maalaustyölle sopivat. Lämmin pilvipoutainen päivä on paras. Ilmankosteuden tulee olla alle 80 prosenttia ja lämpötilan vähintään +5 celsiusastetta. Aikaisin aamulla ja myöhään illalla ilma on kosteampaa kuin päivällä, joten vältä silloin maalaamista. Maalaa aina varjossa, jotta auringonpaiste ei kuivata maalia liian nopeasti.

Maalaus aloitetaan pohjamaalaamalla kohdat, joista halkeillut maali on raapattu pois. Tämän jälkeen koko julkisivu käsitellään kertaalleen pohjamaalilla ja myö- hemmin pintamaalilla. Pohjamaali valitaan käytettävän pintamaalin mukaan (liuotinpohjainen tai vesiohenteinen). Aiemmin käsittelemätön puuverhous käsitellään kolmesti: ensin pohjusteella ja sen jälkeen kertaalleen sekä pohjaettä pintamaalilla.

Värisävyä muutettaessa pintamaalikerroksia tulee kaksi. Käytä puutalon maalaamiseen laadukasta, 100–120-millimetriä leveää ja paksuhkoa ulkomaalaukseen tarkoitettua sivellintä. Hyvä sivellin nostaa hyvin maalia ja varmistaa, että maalikalvosta tulee riittävän paksu. Kivitaloa maalaavalle työkaluksi sopii tasokas tela tai maaliruisku. Hierrä maali pensselillä kunnolla puun pintaan. Etene pitkin vedoin lauta kerrallaan. Vesiohenteisella maalilla tai puunsuojalla käsitelty pinta kuivuu parissa tunnissa. Se voidaan käsitellä toistamiseen 2–4 tunnin päästä. Öljymaalilla käsitelty pinta voidaan maalata uudelleen vasta noin vuorokauden kuluttua.

Huoltopesu pidentää ikää

Malta viedä maalausprojekti kunnialla loppuun asti. Huolellinen viimeistely kruunaa kokonaisuuden. Julkisivua ei kannata jättää oman onnensa nojaan maalauksen valmistuttuakaan. Ajoittainen huoltopesu pidentää maalipinnan ikää.

Poistaessasi suojamuoveja ja teippejä huomaat varmasti kohtia, jotka kaipaavat vielä maalia. Varaa vielä hetkinen aikaa, jotta saat tehtyä viimeisen silauksen. Tasokkaat siveltimet ja telat kannattaa pestä huolellisesti pensselipesulla ja kuivattaa. Näin ne säilyvät hyvä- kuntoisina tulevia maalaustöitä varten.

Pura maalaustelineet ohjeiden mukaan. Isojen telineiden purkamiseen kannattaa pyytää kaveri avuksi.

Hyväkuntoinen maalipinta kannattaa aika ajoin pestä huoltopesulla. Pesu poistaa lian ja ehkäisee esimerkiksi homekasvustojen muodostumista. Huoltopesuaine käy sopivasti laimennettuna kaikille julkisivumateriaaleille.

Hyvin hoidettu julkisivu kestää pitkään. Talomaaleja käytettäessä huoltomaalausväli on jopa 15 vuotta ja puunsuojaa käytettäessä 10 vuotta.

Maalitohtori6_0001

Maalitohtorin salkussa on tarvittavat välineet vanhan maalin selvittämiseksi.