Tapetilla nyt

Tapetilla nyt

Suomalaiset suosivat pohjoismaalaista sisustustyyliä. Niinpä tapeteissa pintansa pitävät edelleen vaaleat sävyt ja maltilliset kuviot.

Suomalaiset ovat arkoja valitsemaan rohkeita värejä tai kuvioita seinilleen. Vielä 1950–1970-luvuilla seinät täyttyivät väreistä ja erilaisista kuoseista. Kuitenkin 1980–1990-luvuilla kuosit ja värit syrjäytettiin hillitymmillä kuvioilla ja vaaleammilla väreillä.

Vedenvihreä ja petrooli ovat in

Sen verran suomalaiset ovat uskaltaneet revitellä, että jo useamman vuoden ajan on ollut muotia tapetoida yksi niin sanottu tehosteseinä. Tehosteseinälle on yleensä valittu rohkeampaa väritystä ja isompia kuvioita. Muille huoneen seinille on taas valittu jotakin vaaleampaa ja hillitympää.

– Kun voimakkaan tapetin seuraksi valitaan hillitty yksivärinen tapetti, se tuo tilaan rauhallisuutta, kertoo tapettiosaston vastaava Johanna Koivuniemi ATV Aninkaisten Tapetti ja Väri -myymälästä.

BT_SDII_Rabarber_Bookcorner_CloseUp1

Koivuniemen mukaan nyt on kuitenkin huomattavissa, että tapettia valitaan taas useammalle seinälle, jolloin sen ei haluta olevan liian hallitseva. Nyt suosittuja ja trendikkäitä ovat erilaiset vaalean vedenvihreän, tumman petroolinsinisen ja puuteriroosan eri sävyt.

– Ne sopivat hyvin yhteen messinkisten ja ruusunkultaisten valaisimien ja sisustustavaroiden kanssa.

BT_SDII_Arne_Dressingtable_CloseUp1

 

Hanna Werning tuntee makumme

Pohjoismaalaiseen makuun sopivaa tyyliä löytyy ruotsalaisen Boråstapeterin laajasta tapettivalikoimasta. Nyt tapettimerkille on ilmestynyt suunnittelija Hanna Werningin uutuusmallisto, joka on saanut Koivuniemen mukaan hyvän vastaanoton.

– Mallisto sisältää hillittyjä sinivihreän sävyjä ja kuvioita, jotka sopivat tapetoitavaksi koko huoneeseen, hän kertoo.

nimetön2

Toinen Boråstapeterin mallisto, jonka Koivumäki nostaa esille, on yksivärinen Linen, joka jäljittelee suosittua pellavakangaskuosia.

Linen_Shadow_Blue_Detail5

Muista kuoseista ovat vahvasti esillä menneiden vuosien koulutauluista tutut kasviaiheet ja geometriset siksak- ja salmiakkikuviot.

Tapetti luo tunnelmaa ja pehmentää

Tapetti on hyvä keino tuoda esille asukkaan persoona. Tapetin valinnassa kannattaa kuitenkin miettiä, mitä tapetilla halutaan viestittää. Onko se vain hyvä tausta tauluille ja muulle sisustukselle, vai halutaanko tapetilla tuoda jotain tietynlaista tunnelmaa huoneeseen.

– Aina se trendikkäin tapetti tai väri ei ole itselle sopivin ratkaisu, Koivuniemi muistuttaa.

Tapetti vaikuttaa huoneen tunnelman lisäksi myös sen akustiikkaan. Maalipintaa pehmeämpi tapetti parantaa huoneen akustiikkaa, ja tekee siitä näin myös maalattua kodikkaamman.

– Jos tilassa on paljon kovia ja sileitä pintoja, kuten esimerkiksi laattalattia tai korkea huonekorkeus, struktuuripinta tapetissa pehmentää kaikua, Koivuniemi kertoo.

Tapetointia ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa vain seiniin. Uutena tapetoinnin kohteena on nyt myös katto.

– Esimerkiksi makuuhuoneen katossa tapetilla voidaan tuoda erityinen, jopa hieman ylellinen tunnelma.

Tapetointi on helppoa

Nykyään valtaosa tapeteista on niin sanottuja EasyUp-tapetteja. Boråstapeteriltä löytyy myös perinteinen paperitapettimallisto. EasyUp-tapeteilla tapetoiminen on helppoa, koska liisteri voidaan levittää suoraan seinään, jolloin erillistä tapetointipöytää ei tarvita. Selluloosakuituiset EasyUp-tapetit pitävät mittansa eivätkä veny kastuessaan. Samalla ne ovat myös hyvin peittäviä.

Tapetoiminen on helppoa, kun välineet ovat kunnossa ja työn eteneminen on suunniteltu etukäteen. Pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin. Huolehdi, että tilaat riittävän määrän tapettia, joten ota huoneen mitat mukaan. Tarkista myös, että tapetit tulevat samasta valmistuserästä, koska eri valmistuserien välillä voi olla pieniä sävyeroja.

Katso tapetointiohjevideo