Trendikatsaus: 70-luku tekee comebackia

Trendikatsaus: 70-luku tekee comebackia

Tukholmassa katukuvassa näkyy nyt hippihenkisiä housunlahkeita ja sikäläisillä messuilla vallalla olevasta värimaailmasta ei voi erehtyä: Kyllä, 70-luku on tulossa uudelleen!

Keväisin järjestettävät valtavat Stockholm Furniture & Light Fair –messut tarjoavat erinomaisen tilaisuuden päästä haistelemaan tulevia trendejä ennakolta. Vuosittain jopa 40 000 kävijää houkutteleva tapahtuma keskittyy julkitilojen ratkaisuihin, mutta siellä nähdyt trendit leviävät aina myös kotien puolelle.

”Tukholman messuilla 70-luvun paluu tuli jo värien perusteella ilmiselväksi”, toteaa messuilla vieraillut sisustussuunnittelija Krista Saurio Värisilmä Showroom Suomenojalta.

Samettisohvia ja klubitunnelmaa

Saurion mukaan yleisilmettä dominoivat tumman punaiset ja ruskeat sävyt, esimerkiksi samettisohvia oli tarjolla syvillä murretuilla sävyillä. Kaarevat oviaukot ja runsain mitoin käytetyt peilipinnat loivat klubimaista tunnelmaa.

”Värejä oli käytetty jännittävästi: Joillain osastoilla saattoi olla ruskeat seinät ja punaiset huonekalut. Toisaalta joillain osastoilla kaikki saattoi olla samaa väriä. Erityisesti jäi mieleen huone, jossa viherkasveja lukuun ottamatta kaikki oli punaista: maalatut seinät, sohvat, ja lattiat”, Saurio sanoo.

Kalusteiden pintamateriaaleista vaalea saarni ja marmori olivat suosittuja. Kromisia putkijalkoja näkyi edelleen, samoin kuin muodoiltaan selkeän minimalistisia ja geometrisiä valaisimia. Suuret, kokolattiamaton fiilistä tuovat matot olivat myös yksi Saurion havaitsema trendi. ”Messuilla näki paljon isoja mattoja, joita ei laitettu esimerkiksi sohvaryhmissä pelkästään pöydän vaan myös sohvan alle”, Saurio luonnehtii. ”Veikkaan isoksi hitiksi Suomessakin yksivärisiä nukkamattoja, joiden pinta näyttää elävältä, kun maton päällä kävelee.”