Tuunaa vanha tuoli

Tuunaa vanha tuoli

Uudistimme vanhan puisen klaffituolin merelliseen henkeen. Pienellä vaivalla ja maalilla lopputuloksena syntyi terassin persoonallinen väripilkku.

TEKSTI Jaana Kalliokoski KUVA Vesa Tyni

Kirpputorilta tai varaston perukoilta voi löytyä kelpo tuoli, josta saa pesun ja maalin avulla loihdittua kuin uuden. Tee näin:

  • Pese pinta maalarinpesulla. Jos tuoli on ollut pitkään kosteassa varastossa, valitse mikrobikasvustoa tuhoava maalarinpesu.
  • Hio lakkapinta himmeäksi hienolla hiomapaperilla. Lakkaa ei tarvitse poistaa kokonaan, paitsi jos se lohkeilee. Käytä tällöin ensin karkeampaa hiomapaperia. Pyyhi lopuksi hiomapöly nihkeällä liinalla.
  • Suunnittele tuolin väritys. Kuvan tuoli on maalattu kahdella eri värisävyllä Teknoksen vesiliukoisella Futura Aqualla, joka sopii mainiosti ulkokalusteiden maalaamiseen.
  • Suojaa tarvittaessa reunat maalarinteipillä ennen maalausta. Maalaa ensin valkoiset pinnat (sävy T1325) kertaalleen ja anna kuivua purkin ohjeen mukaisesti. Sen jälkeen maalaa vielä toinen kerros päälle ja anna kuivua hyvin, ennen kuin jatkat sinisellä sävyllä (sävy T1179). Kun ensimmäinen kerros on kuivunut, maalaa sinisellä vielä toistamiseen. Jos tuunaat tuolin viikonlopun aikana, voit maalata valkoisen värin aamulla ja toisen kerroksen illalla, sinisen puolestaan seuraavana aamuna ja iltana.
  • Ole tarkka siveltimen valinnassa: jos käytät vesiliukoista maalia, valitse keinokuitusivellin. Sen avulla maali tasoittuu kauniisti eikä valu.
  • Kun tuoli on maalattu valmiiksi, anna sen vielä rauhassa kuivua noin viikon verran ennen käyttöä. Vaikka maali tuntuu kuivalta, maalikalvo jatkaa verkkoutumista vielä pitkään ja saavuttaa täydellisen kovuuden vasta ajan kanssa.
  • Jos tuolissasi on metalliosia, esimerkiksi metallijalat, käsittele ne ensin Futuran liotinpohjaisella pohjamaalilla. Jos taas puupinnassa ei ole lakkapintaa, pohjusta se ensin Futura Aquan vesiohenteisella pohjamaalilla.

Klaffituolituunattavaksi

tuoli

Ripaus sinistä raikastaa valkoisen tuolin. Mitkä värit itse valitsisit?