Urbaani kaupunkikoti koki täydellisen muodonmuutoksen putkiremontin yhteydessä

Urbaani kaupunkikoti koki täydellisen muodonmuutoksen putkiremontin yhteydessä

Kerrostalokolmio muuntautui kahden aikuisen ja koiran kaupunkikaksioksi, jossa rentoudutaan ja nautitaan pitkistä illallisista ystävien kanssa. Putkiremontin yhteydessä kaadettiin seinä ja kaikki kodin pinnat laitettiin uusiksi. Rakkaat esineet lapsuudesta tekevät Liisa Nurron asunnosta kodin.

Raitiovaunun kolina ja kaupungin äänet kantautuvat vaimeana avoimesta tuuletusikkunasta sisään. Koko olohuoneen levyisistä ikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Olemme keskellä Helsingin Kalliota Liisa Nurron ja hänen puolisonsa juuri remontoidussa kodissa.

Liisa Nurro

Alueena Kallio on aina viehättänyt Liisaa. Urbaani kaupungin syke ja eläväinen ravintolakulttuuri sopii hänelle ja miehelleen hyvin.

Liisa on asunut puolisonsa kanssa nykyisessä kodissaan jo 9 vuotta. Vuonna 1963 valmistunut kaksirappuinen kerrostalo linjasaneerattiin keväällä 2022, jolloin koko kodin remontti tuli ajankohtaiseksi.

– Vuosien varrella kodin pinnat olivat kuluneet, joten olimme päättäneet, että putkiremontin yhteydessä teemme isomman remontin. Rakastan järjestää ystävilleni illallisia ja brunsseja, ja olin haaveillut isommasta keittiöstä, johon mahtuu iso ruokapöytä. Niinpä päätimme luopua toisesta makuuhuoneesta, jotta saimme laajennettua keittiötä.

Kaupunkikodin uusi keittiö

Ison ruokapöydän ääressä vietetään pitkiä illallisia ja brunsseja ystävien kesken. Keittiön upea tapetti on Cole & Sonin Nuvole ja matto Golvabian Ambition Ockra.

Nyt kodin keittiö onkin avara kuin tanssisali. Suuri 6 hengen ruokapöytä on tilan paraatipaikalla, ja katse kiinnittyy ruokapöydän takana olevaan harmaasävyiseen Cole & Sonin Nuvole-pilvitapettiin.

– Mustavalkoinen tapetti antaa mahdollisuuden luoda ruokapöydälle erilaisia kattauksia, ja aina ne sopivat sisustukseen. Uskon, että tapetti tulee kestämään myös aikaa. Olen visuaalinen ihminen, ja tämmöiset asiat ovat minulle tärkeitä.

Vihreä lanka kulkee läpi kodin

Asuntoa ihaillessa ei jää epäselväksi, mikä on tämän hetken sisustamisen hittiväri – ainakin Liisan kotona.

– Kyllä, olen hullaantunut vihreään. Piti ihan tasapainoilla sen kanssa, ettei vihreä ota ylivaltaa. Valkoinen ei ollut minulle edes vaihtoehto, sillä rakastan värejä.

Kaupunkikodin yksityiskohtia keittiöstä

Keittiön seinä on maalattu Tikkurilan sävyllä TVT 1905.

Vihreä väri toistuu kylpyhuoneessa, keittiön seinissä ja saarekkeessa sekä pieninä annoksina siellä täällä. Koko kodin värimaailma lähti liikkeelle kuitenkin lattiasta.

Kaupunkikodin uusi makuuhuone ja lattia

Lattiaksi kotiin valittiin Bjelin kestävä Woodura eli kovetettu puulattia sävyssä Tammi Ekvalla.

– Asunnossa oli aikaisemmin tammiparketti, joka oli kuultokäsitelty valkoiseksi. Lattia oli kuitenkin jo niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannattanut säilyttää. Rakastan 60-luvun sisustustyyliä ja värejä, joten myös me valitsimme uudeksi lattiaksi tammen, joka sopii hyvin siihen värimaailmaan.

Kaupunkikodin uusi olohuone

Seinien väri elää ikkunoista tulvivan luonnonvalon ja vuodenajan mukaan. Olohuoneen matto on Golvabian Ambition sävyssä Taupe.

Kodin pinnoissa ei paljoa näy valkoista, ja Liisan mielestä tammilattian kanssa valkoiset seinät olisivatkin näyttäneet valjuilta. Kodin seiniin valikoitui siis tummempia sävyjä, jotka korostavat myös lattiaa. Valkoista on käytetty kodissa vain jalkalistoissa, ikkunapielissä ja pattereissa.

Liisa Nurrolle tärkeitä esineitä

Koti on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja Liisalle tärkeitä esineitä muun muassa lapsuudesta.

Valkoiset yksityiskohdat raikastavat, ettei huoneiden tunnelmasta tule liian tunkkainen. Ennen kaikkea seinät luovat kehyksen Liisalle tärkeille esineille, joita löytyy pitkin asuntoa.

– Lapsuudenkotini oli täynnä taidetta, tauluja ja patsaita. Olen onnellinen, että minulla on samoja esineitä nyt omassa kodissani, ne ovat todella tärkeitä minulle. Esineet ja niiden värit sanelivat paljon myös kodin sävyjä ja pintamateriaaleja.

Kestäviä ja käytännöllisiä pintamateriaaleja

Koti kuin sisustuslehdestä -sanonta ei päde tämän kodin kohdalla, sillä Liisaa ahdistavat täydelliset sisustustilit Instagramissa ja kodit sisustuslehtien sivuilla. Inspiraatio omaan kotiin on haettu ihan jostain muualta.

– Olen innokas DIY-tekijä. Inspiraationi syttyy, kun teen jonkin kiinnostavan löydön vaikkapa kirpputorilta tai roskalavalta. Tuunaan sen sitten omanlaisekseni. En halua kopioida kenenkään toisen tyyliä, vaan ilo ja onnistumisen tunne tulevat siitä, kun keksin jotain itse.

Kierrätyslöydön tuunaus

Keittiön saarekkeen runko löytyi ilmaiseksi Kallio kierrättää -Facebook-ryhmästä, ja Liisa tuunasi sen mieleisekseen. Liisa liimasi runkoon puolipyörörimat ja maalasi sen saman väriseksi seinän kanssa Tikkurilan sävyllä TVT 1905.

Kierrätyksen lisäksi Liisa arvostaa kestävää ja käytännöllistä. Kuten arvata saattaa, kaikki kertakäyttöinen inhottaa.

– Koirataloudessa on tärkeää, että lattia kestää kulutusta ja pienten tassujen spurttailua. Siksi valitsimme kovetetun puulattia, joka on kolme kertaa kestävämpää kuin tavallinen parketti.

Maalejakaan ei ole valittu summanmutikassa, vaan nekin on valittu käytännöllisyys edellä.

– Valitsimme seiniin Teknoksen Biora-maalit, sillä ne puhdistavat huoneilmaa, mikä on ihmeellistä! Maali on vähäpäästöinen, sillä on allergiatunnus sekä M1-merkki ja Joutsenmerkki. Lisäksi tuote on valmistettu Suomessa. Myös helppo maalattavuus ja peittävyys olivat tärkeitä kriteerejä, sillä teimme pintaremontit itse. En olisi viitsinyt montaa kertaa vedellä seiniä sen takia, että maali ei ole tarpeeksi peittävä. Myös maalin himmeys ja kulutuksenkesto olivat tärkeitä kriteereitä.

Kaupunkikodin uusi eteinen

Tapetin kultainen kuvio heijastaa valoa pienessä ja hämärässä tuulikaapissa. Tapetti: Boråstapeter, Scandinavian Designer III, kuosi 1992 Trapez.

Joskus on hyvä kuitenkin mennä fiilis ja tunne edellä.

– Olen tapettihullu. Ennen meillä oli viittä eri tapettia, mutta nyt halusin enemmän maalattuja seiniä, sillä ne eivät vie liikaa huomiota minulle tärkeiltä esineiltä. Tuulikaapin halusin kuitenkin tapetoida. Rakastan Arne Jacobsenin suunnittelemia tapetteja ja valaisimia, joten valitsin tuulikaappiin Jacobsenin suunnitteleman tapetin Trapez. Tapetin beige pohjasävy on sattumalta lähes sama kuin asunnon muiden seinien väri, joten sävy soljuu huoneesta toiseen.

Kaupunkikodin käytävä

Käytävän matoksi Liisa valitsi mittojen mukaan tehdyn Golvabian Kastell-mallin sävyssä Amber. Käytävän kaapit on maalattu Värisilmän Unelmien Värit sävyllä Pellavapyyhe.

Sykähdyttävä kylpyhuone

Kylpyhuoneesta on muodostunut Liisalle yksi kodin lempitiloista. Sen suunnittelu olikin pitkä ja erityistä pohdintaa vaativa prosessi.

– Olen myynyt pintamateriaaleja yli 22 vuotta, ja erityisesti keraamiset laatat ovat minulle todella rakkaita. Vaikka olen suunnitellut asiakkaille satoja kylpyhuoneita, remontin isoin kipuilu syntyi oman kylpyhuoneen laattojen valinnasta. Meinasin tulla hulluksi, kun ihania laattoja on niin paljon!

60-luvun pieni kylpyhuone

Kodin kylpyhuoneen seinälaataksi valikoitui Gleece (Ragno) 5x15cm Grigio -laatta.

Ennen lopullista päätöstään Liisa piirsi 3D-suunnitteluohjelmalla lukuisia eri versioita kylpyhuoneesta ja kantoi kotiin lähes päivittäin erilaisia laattamalleja testiin.

– Monien kokeilujen jälkeen palasin ensimmäiseen laattaan, jota olin harkinnut, ja olen ollut todella tyytyväinen. Onneksi uskalsin valita tumman seinälaatan, sillä se sopii täydellisesti pieneen 60-luvun kylpyhuoneeseemme. Kylpyhuone sykähdyttää joka kerta, kun astun sinne sisään. Olen huomannut sekä itseni että asiakkaideni kohdalla, että usein ensimmäinen intuitio on se, jota kannattaa valinnoissa kuunnella.

60-luvun pieni kylpyhuone

Kylpyhuoneen lattiaan ja wc:n kotelointiin valittiin vaalea Sensi-mosaiikki.

Äkkiseltään voisi ajatella, että tumma laatta pienessä kylpyhuoneessa tekee tilasta pimeän ja entistä pienemmän oloisen. Tumman laatan kaveriksi valittiin kuitenkin valkoinen mosaiikki, joka skarppaa ja raikastaa tilaa. Myös valaistuksella on iso rooli.

Baroom-kalusteet sopivat pieneenkin kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneen kalusteet ovat uutta Baroom-mallistoa, joka on myynnissä vain Värisilmä-liikkeissä. Kalusteet: Baroom Mineral Green, kvartsitaso Epic White, allas Woodio Polar White.

Veri vetää Kallioon

Kallio on Helsingin eläväisimpiä kaupunginosia. Historiallisesti Kallio on tunnettu työläisten kaupunginosana, mutta nykyään alueella asuvat sulassa sovussa niin urbaanit kaupunkilaiset, lapsiperheet kuin laitapuolen kulkijatkin.

– Alue on muuttunut kymmenessä vuodessa paljon. Voisi sanoa, että se on siistiytynyt. Toki elämän karukin puoli on edelleen läsnä, mutta itse koen Kallion mielenkiintoisena, boheemina ja eläväisenä paikkana asua. Kaupunginosa on aina puhutellut minua, täällä on kotoisa olo.

Takaisin Kallioon muuttaessaan Liisa tunsi palanneensa kotiin.