Valoa lisää, kiitos!

Valoa lisää, kiitos!

Meitä on moneen. Toiselle syksy, talvi ja pimeät illat tekevät hyvää ja toiselle taas ei. Itse kuulun siihen jälkimmäiseen kastiin, joka kaipaa aina valoa.

Toki syksyssä on paljon hyvää tunnelmaa, kauniita värisävyjä ja pieninä annoksina pimeät illat ja lyhyet päivät menevät hyvin. Kaikkeen on kuitenkin keinonsa. Oman kodin valoisuuteen voi onneksi vaikuttaa monella tavalla. Ihan ensimmäinen ja hyvin yksinkertainen asia on valaistus eli onko se mietitty ihan loppuun asti.

Katossa roikkuu valaisin – kyllä joo, mutta millainen on lamppu siinä on?

Entä epäsuora valo, löytyykö sitä? Koti tuntuu hämärältä mutta mitä voisi tehdä. Nopein ja yksinkertaisin asia on olemassa olevien valonlähteiden päivittäminen, siis ihan katsomalla, millaisia lamppuja valaisimissa on. Onko valon määrä riittävä ja polttimoiden tuottama valo sellaista, joka toistaa hyvin värejä.

Suosittelin aikoinaan äidilleni, että kävisi läpi kaikki asunnon valaisimet ja vaihtaisin niihin tehokkaammat valonlähteet, kun hänestä alkoi tuntua, ettei näe kotona kunnolla. Hän teki sen ja kummasti näkö parantui paremman valaistuksen myötä.

Mitä sitten valita LED-, halogeeni- ja energiansäästölampuista, valinnan varaa kun nykyään on. Itse suosin hehkulamppujen tyylisiä halogeenilamppuja, sillä ne toistavat parhaiten värejä eli niiden tuottama valo on sopivan ”kylmää”. Ikävä kyllä halogeeni ei ole se energiatehokkain eikä kestävin valinta. Energiansäästölamput menevät energiatehokkuudessa ohi mutta niiden tuottama valo on usein liian lämmintä ja en jaksa odotella niiden syttymistä kunnolla. LED valo taas liian kova ja kirkas yleisvaloksi. Toisaalta eteiseen kaipaan aina paljon valoa, eli LED on ihan hyvä ratkaisu tähän itselleni. Aamun hämärässä, kun etsii avaimia ja itseäni lasten keskellä, ei ylimääräisestä kirkkaasta valosta ole haittaa. Makuuhuoneeseen taas en kaipaa kovaa yleisvaloa. Itselläni ei ole edes kattolamppua vaan pelkät ns. yöpöytälamput, joista tosin toinen toimii säädettävän valotehonsa ansiosta epäsuorana yleisvalona.

Tärkeintä minusta on se, että valitsee oikean tyyppiset valot tilaan ja valaistus toimii hyvin. Eli jos et vähään aikaan ole lamppuja vaihtanut tai asiaa edes miettinyt, kannattaa kokeilla, mitä hyvällä valaistuksella voi saada aikaiseksi. Sen jälkeen voi asiat vähän jo toisella tavalla. Toinen olennainen asia kodin tunnelmassa ovat värit ja materiaalit. Sopivatko ne yhteen ja millaista tunnelmaa halutaan luoda.

Itse olen valinnut kotiini valkoiset seinät ja kikkailen melko vaaleilla sävyillä, harmaasta hiekkaan.

Toki jotain värejä myös löytyy mutta yleislinja on melko yhtenäinen jatkuen ihan lastenhuoneisiin asti. Samat sävyt toistuvat koko asunnossa eli valo, tila ja harmoniset sävyt luovat oman kotini raamit.

Tärkeintä on kuitenkin on se, että tiedostaa, mikä on se oma juttu ja pitää siitä kiinni värejä ja materiaaleja valitessa eli rakentaa ehjän kokonaisuuden.

Ammattiapua niin suunnitteluun kuin myös toteutukseen

Jos nyt kuitenkin se oma linja on vähän hakusessa, tai kaipaa vain jonkin tyyppistä sparrausta omille ideoille, kannattaa pyytää ammattiapua niin suunnitteluun kuin myös toteutukseen. Esimerkiksi maaleja valitessa on hyvin vaikea päättää sadoista sävyistä, jotka usein vielä muuttuvat erilaisissa värilämpötiloissa. Helsingin keskustan Värisilmä Color Cafesta löytyykin Tikkurilan väripalvelu, jossa värejä voi tarkastella eri valaisuolosuhteissa. Sitä kannattaa kokeilla ja käyttää. Myös omien ajatusten kanssa jää helposti jumiin ja ulkopuolinen silmä on silloin todella hyvä apu.

P.S. muistathan, kun vaihdat lamppuja, että vanhat energiansäästölamput ja LED-lamput pitää kierrättää niiden sisältämän elohopean takia. Kierrätyspisteet löytyvät isommista marketeista ja elektroniikkaa myyvistä erikoismyymälöistä. Vanhat hehkulamput ja halogeenit voit heittää sekajätteeseen.

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!