Viime hetkellä

Viime hetkellä

Teksti ja kuvat: Minna Jones

Tämä loppuvuosi on juoksua. Pistettiin kirjaimellisesti elämä remonttiin eli hankittiin asunto, joka on rehellisesti sanottuna ”pommi”. Kaunis toki, kunhan vähän kohennetaan. ”Vähän” tarkoittaa minun kielelläni sitä, että muutama seinä kaadetaan, lattia pistetään uusiksi, rakennetaan uusi keittiö, poistetaan vanhat tapetit ja kaikki seinäpinnat maalataan.  Eli tässä on tullut selailtua mm. urakalla värikarttoja ja erityisesti tuota Värisilmän omaa Lumo-värikarttaa, jossa rauhalliset sävyt ovat täydellisesti kohdillaan. Palataan kuitenkin näihin ja muihin remonttiasioihin sitten vasta ensi kuussa enemmän. Nyt on nimittäin muut aiheet mielessä. Päätin miettiä tähän väliin vähän joulua.

Tiesin, että loppuvuodesta tulee kiireinen ja jouluun liittyvien askareiden pariin en paljon ehtisi. Meillä oli vuosia sitten traditio, tehdä sinappia itse jouluisin ja päätin elvyttää vanhan suosikkimme. Tämä on niin helppo ja vaivaton lahja, taikka tuliainen.

viimehetkella1

Oman reseptini pohja on hyvin perinteinen, tosin ilman kananmunaa ja kermaa sillä halusin, että tämä säilyy hyvin. Koskaan en kuitenkaan tee täysin ohjeen mukaan, ainahan pitää vähän soveltaa tai ainakin maustaa omilla aineksilla. Tässä sinapissa á la Minna, mauste on appelsiini. Voi kuulostaa oudolta ja jos tuntuu liian eksoottiselta, voi sen pudottaa pois ja korvata jollain muullakin. Mutta suosittelen kokeilemaan. Kevyt appelsiinin maku tuo sinappiin ihan oman arominsa.

Itse resepti on yksinkertainen:

10 dl sinappijauhetta (ostan sellaisen kilon pussin, jota saa hyvin varustelluista ruokakaupoista)

10 dl sokeria

9 -10 dl vettä

1/2 balsamico etikkaa

Ripaus suolaa

( ja 1/2 luomuappelsiinin kuori raastettuna )

Sekoita sokeri, suola, vesi ja sinappijauhe ja appelsiininkuoriraaste (teflon) kattilaan ja kuumenna kuplivaksi. Anna porista tasaisella lämmöllä reilut 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Kun sinappi alkaa vähän sakeutumaan, lisää balsamico. Tässä vaiheessa massa voi tuntua aivan liian vetiseltä, mutta jäähtyessään sinappi tukevoituu. Myös juoksevan sinapin purkitus on helpompaa eli purkita aina kuumana.

Tämä on reilu annos, jonka helposti puolittaa, jos haluaa tehdä pienemmän määrän. Toisaalta tämä säilyy eli suosittelen tekemään samalla vaivalla isomman erän.

viimehetkella2

viimehetkella5

Lisäksi pitää muistaa varata puhtaita lasipurkkeja valmiille sinapille ja askarella kauniit etiketit purkeille. Omat etikettini tein Boråstapeterin tapettien jämäpaloista.

viimehetkella3

Appelsiinin voi jättää reseptistä pois tai korvata muilla mausteilla.

viimehetkella4

Ja valmista on. Nopeaa ja helppoa, lisäksi itse tehty on aina parasta. Suosittelen kokeilemaan!

Minna Jones
Kirjoittaja

Minna Jones

Sisustusstylisti ja -suunnittelija Minna Jonesin sisustusjutuissa on tuotu esille hänelle mieleisiä materiaaleja ja tuotteita, sekä erilaisia sisustustrendejä. Inspiroivia lukuhetkiä!