Viisikymppisen täydellinen facelift

Viisikymppisen täydellinen facelift

Kaunis, pyöreä portaikko. Se oli yksityiskohta, johon sisustusammattilainen Aino Rajasuo rakastui, kun hän kävi katsomassa alkuperäisessä kunnossa ollutta, 1960-luvulla rakennettua rivitaloasuntoa.

”Portaat olivat unelmien täyttymys. Koko porrasalue oli asunnossa juuri ”se” persoonallinen tekijä, johon ihastuin.”

Kun asunto miellytti muutenkin, Aino perheineen päätti hankkia noin 90-neliöisen puurivitalokodin Espoosta. Asunto hankittiin väliaikaiskodiksi siksi aikaa, kun vanha koti on myynnissä ja uutta aloitetaan rakentaa. ”Joskus palat loksahtavat kohdilleen. Olen aina ihaillut tätä taloyhtiöitä, kun olen tästä ohi ajanut ja ajatellut, että tässä haluaisin asua. Nyt se toteutui.”

Suunnitelma a: seiniä siirtoon

Asunto oli ostohetkellä lähes alkuperäisessä, 1960-luvun kuosissa. Se tarkoitti, että tuleva koti henki linjakasta ja valoisaa 60-lukulaisuutta, mutta samalla myös sitä, että kaikki pinnat oli remontoitava uusiksi. Vain WC-tila oli remontoitu vuonna 2011 tehdyn linjasaneerauksen yhteydessä.

Pintojen lisäksi asuntoon halutaan lisää ilmavuutta ja toimivuutta. Se onnistuu muutamalla oviaukon siirrolla ja laajentamalla niitä. Aino teki ammattilaisena suunnitelmat itse. Suunnitelman mukaan vessan ovea siirretään, olohuoneen seinää siirretään makuuhuoneeseen päin ja keittiöstä tehdään avokeittiö avaamalla ruokailutila-olohuone-keittiö-aluetta.

Mutta ennen siirtoa tarvitaan rakennesuunnittelijan selonteko, joka pitää hyväksyttää vielä taloyhtiön hallituksessa. ”Kun remontoi vanhaa, kannattaa haaveilla ja ideoida. Omiin ideoihin ei kuitenkaan kannata lukittautua, sillä aina on mahdollista, että talon rakenteet onkin tehty niin, ettei ideoita voi toteuttaa”.

Suunnittelun ei tarvitse myöskään olla ryppyotsaista. Ideoilla voi leikitellä ja niitä voi testailla. Aina kannattaa myös miettiä, mikä on taloudellisesti järkevää. Alusta asti on hyvä muistaa, että jos ensimmäinen suunnitelma ei toteudu, on hyvä olla myös kakkossuunnitelma.

Pintoihin sopiva yhdistelmä vanhaa ja uutta

Pintaratkaisut Aino on suunnitellut niin, että asuntoon saadaan sopivan vanhaa tunnelmaa, mutta ei kuitenkaan liikaa 1960-lukua alleviivaten. ”Tapeteilla, värivalinnoilla ja yksityiskohdilla nostetaan huonetiloihin elementtejä, jotka herättävät mielenkiintoa.”

Kuusikymmenluvun fiilistä asuntoon haetaan esimerkiksi mustilla ovilla ja karmeilla. Keittiöön on tulossa seinä, joka laatoitetaan kattoon asti. Lattiamateriaaliksi Aino on valinnut vinyylikorkin, joka on miellyttävän joustava ja hyvä äänieristykseltään.

Vanhempien makuuhuoneen tapetti löytyy Engblad & Co:n Global Living -tapettivalikoimasta. ”Tapetissa on kalkinvärinen pohjasävy, joka jatkuu asunnon kaikissa seinissä. En halua kotiini valkoisia seiniä.” Seinät maalataan italialaisilla Novacolorin tuotteilla. Ne ovat kalkkipohjaisia ja niissä on upea pigmentti. Kahteen, nyt lasten käyttöön tulevaan makuuhuoneeseen tehdään efektiseinät Luce-seinämaalilla.

”Olen valinnut näihin makuuhuoneisiin sellaiset värit, että ne sopivat sekä tytölle että pojalle. Lisäksi huoneet maalataan niin, että ne sopivat myös vieras- tai työhuoneiksi. Näin maalivalinta ei sanele huoneen käyttöä tulevaisuudessa.”

Videokierroksella Aino esittelee uuden kotinsa ja kertoo remonttisuunnitelmistaan

Portaista asunnon kruunu

Ja ne upeat portaat – myös niiden korostamiseen on suunnitelmia. Portaisiin laitetaan musta hartsipinnoite ja portaiden kumikaide päällystettään nahkaremmillä. Portaiden päässä oleva vaneri ajateltiin ensin korvata lasilevyllä, mutta Aino muutti suunnitelmia, kun hän huomasi, että lasi on juuri sillä korkeudella ja valaistu niin, että siinä näkyisi lasten sormenjäljet.

”Suunnitelmia tehdessä kannattaa miettiä myös arkea ja sen helpottamista. En jaksaisi olla pyyhkimässä kirkasta lasilevyä jatkuvasti, niinpä ideaa piti kehitellä. Keksin, että lasilevyn voi korvata metallisella, teollisuuden reikälevyllä. Kun sen maalaa mustaksi, se sulautuu hyvin portaiden väriin ja tuo asuntoon mukavaa industrial-henkeä. Reikälevyn avulla saadaan kuitenkin valo kivasti esiin myös portaikkoon.”

Ainon uuden kodin remontin edistymistä seurataan Värisilmän sivuilla. Seuraavassa jutussa kerrotaan, millaisia yllätyksiä asunnosta löytyi, kun ryhdyttiin purkutöihin.


Kun tarvitset remontissa sisustusapua

Ota yhteyttä Värisilmän Tunnetila-sisustuspalveluun ja saat avuksesi henkilökohtaisen sisustusneuvojan. Hän auttaa sinua löytämään mieleisesi sävyt ja pintamateriaalit. Palvelu on maksuton. Tehdään haaveistasi totta!

Tutustu Tunnetila-sisustuspalveluun